Συνάντηση Γιώτας Πούλου με μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Συνάντηση με τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς (ΓΝΛ)

Συναντήθηκα σήμερα με τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς την Πρόεδρο κα Δήμητρα Μακρή, την Αντιπρόεδρο κα Ζέτα Τζούβαλη και την Γενική Γραμματέα κα Ευαγγελία Κλάδου. Συζητήσαμε αναλυτικά για την κατάσταση που έχουν διαμορφωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας και τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι ανάγκες σε μόνιμο αλλά κι επικουρικό προσωπικό είναι μεγάλες και με υπερβάλλουσα προσπάθεια από το υφιστάμενο προσωπικό καλύπτονται το Φαρμακείο καθώς και τα τμήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας, πληροφορικής και Διατροφής.

Η λειτουργία της πτέρυγας covid αλλά και των 5 εμβολιαστικών κέντρων, χωρίς πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου. Η μείωση κατά 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων και των ιατρικών ραντεβού, εξακολουθεί να ισχύει με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες ιατρικής περίθαλψης των πολιτών.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: από τους 391 προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου, υπάρχουν 182 κενές καθώς επίσης και 18 

 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού.

Επιπλέον ενώ δεν έχουν καλυφθεί οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης των προηγούμενων ετών, πρόκειται να προστεθούν άλλες 12 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2021! 

Κι ενώ μερικές επείγουσες ανάγκες εξυπηρετούνται από 59 εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και από 23 εργαζόμενους  Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις  31/08/2021, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου για το εάν θα παραταθούν οι συμβάσεις μέχρι 31/12/2021, όπως σχετικά προβλέπεται από την Νομοθεσία λόγω covid.

Οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι από την υπερεργασία, δεν πληρώνονται για τις επιπλέον υπερωρίες τους και φαίνεται ότι δεν θα λάβουν τις άδειες του 2021 αλλά ούτε και τις οφειλόμενες του 2020!

Στη συνέχεια συναντήθηκα με τον Διοικητή κ. Θάνο Τσαντήλα, στον οποίο εξέθεσα τα προβλήματα των εργαζομένων και ζήτησα τα στοιχεία απορρόφησης του τρέχοντος προϋπολογισμού του Γ.Ν. Λιβαδειάς.  Θα παρακαλούσα τον κ. διοικητή  να απαντήσει δημόσια στα εξής: 

1. αληθεύει ότι προσέλαβε επικουρικό εργαζόμενο για να καλύψει τις ανάγκες στο τμήμα Πληροφορικής, που αν και πληρώνεται από το ΓΝ Λιβαδειάς, μετακινήθηκε στην 5Η ΥΠΕ στη Λάρισα;

2. αληθεύει ότι μετακινούνται νοσηλευτές από το Β΄θμιο ΓΝ Λιβαδειάς σε πρωτοβάθμια κέντρα Υγείας για τους εμβολιασμούς; 

3. αληθεύει ότι η απορρόφηση του προϋπολογισμού του 2021, εξαντλείται ήδη στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή στο 1ο εξάμηνο του έτους και ότι χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, θα υπάρξει πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου; και

4. γιατί καθυστερεί η διαδικασία πρόσληψης του καρδιολόγου στο ΓΝ Λιβαδειάς, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί στα όμορα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Θήβας που ταυτόχρονα προκηρύχθηκαν; 

Αυτές οι ερωτήσεις στον κ. Διοικητή, δεν έχουν στόχο να τον φέρουν σε δύσκολη θέση αλλά στο να αναδείξουν τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε, μαζί με τους εργαζόμενους, την επίλυσή τους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, στις παρατάσεις των Συμβάσεων και στην άμεση οικονομική ενίσχυση, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

                         Γιώτα Πούλου

Σχετικά