Επιστολή στον πρωθυπουργό από τις κόρες γυναίκας που πέθανε από Covid-19

Επιστολή στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στον Μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνα και Υμηττού στέλνουν η Αργυρώ και Ελευθερία Κανακάκη και περιγράφουν την ταλαιπωρία μετά τον θάνατο της μητέρας τους από κορωνοϊό.

Αναλυτικά η επιστολή

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη και Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, δεν τρέφω ελπίδες ότι, μετά την ανάγνωση αυτής της επιστολής, θα λάβουμε από εσάς τις πολυπόθητες απαντήσεις, αισθάνομαι, ωστόσο, ότι οφείλω τη δημοσιοποίησή της στη μνήμη της μητέρας μας, που σήμερα θα «έκλεινε» τα 87 της χρόνια. Κι όχι, δεν είχαμε αυταπάτες ότι, με τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας της, θα μπορούσε να ζήσει για ακόμα πολλά χρόνια -ειδικά από τη στιγμή που, τις τελευταίες της μέρες, βρέθηκε αντιμέτωπη και με τον κορωνοϊό- είχαμε όμως την πεποίθηση ότι θα «έφευγε» με τις τιμές που της άξιζαν, όπως αξίζουν σε κάθε οντότητα που «φεύγει» από αυτήν τη ζωή.   

Πριν τα ερωτήματα που μας «καίνε», θα ξεκινήσω με όσα διαβάσαμε τουλάχιστον 10 φορές η αδερφή μου κι εγώ στον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2021/02/covid-19-nekra-somata-202102.pdf):


• ΔΕ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΘΑΛΑΜΟ/ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
• Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ, ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΑΚΟ ΜΕ ΦΕΡΜΟΥΑΡ, ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Υ.).
• ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΩΣ 4ºC.
• OI ΘΑΝΟΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ COVID 19 ΚΗΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΟ.
• ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ (ΛΟΥΤΡΟ, ΧΤΕΝΙΣΜΑ, ΝΤΥΣΙΜΟ…) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
• Η ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ.
• Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΕΡΕΤΡΟ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕ ΣΕΝΤΟΝΙ ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ, ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΣΑΚΟ ΜΕ ΦΕΡΜΟΥΑΡ, Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΡΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ (π.χ. μεγάλη διαρροή σωματικών υγρών).
• ΕΑΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΓΙΞΕΙ Ή ΝΑ ΤΟΝ ΑΣΠΑΣΤΕΙ

Τι ζήσαμε εμείς; Τι ακριβώς έζησε η μητέρα μας;
Στο νοσοκομείο την έκλεισαν σε ένα σάκο, γυμνή, το γραφείο τελετών την έκλεισε σε έναν επιπλέον σάκο -ακολουθώντας όλοι προηγούμενες κυβερνητικές εγκυκλίους (τελευταία ήταν αυτή της 7ης Μαΐου 2020) και φοβούμενοι τα πολύ υψηλά πρόστιμα που ακόμα ισχύουν-, τη μετέφεραν σε
«ειδικό» ψυγείο (για 6 ολόκληρες μέρες, μέχρι να βρούμε πού μπορούμε να την κηδέψουμε), το φέρετρο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με χονδρό πλαστικό (όπως και η εικόνα της Παναγίας, που ήταν πάνω του), καταλήξαμε στο Κοιμητήριο Βύρωνα (επειδή η τοποθεσία ενταφιασμού των νεκρών από κορωνοϊό είναι λιγότερο απομακρυσμένη και πιο «ανθρώπινη»), η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη μικρή, παλιά εκκλησία (γιατί στην «καλή» δεν μπαίνουν τέτοιες περιπτώσεις, με απόφαση του μητροπολίτη!!!), ο παπάς ΔΕ μας συλληπήθηκε ούτε πλησίασε το φέρετρο και, στο τέλος, την παρέλαβαν για να τη θάψουν 4 άντρες ντυμένοι σαν… αστροναύτες! Και, φυσικά, όλοι την κοίταζαν! Όλοι τη συζητούσαν! Μόνο εμείς δεν μπορέσαμε ούτε να τη δούμε, για μια τελευταία φορά, από μακριά, ούτε να τη χαιρετήσουμε. Ούτε τίποτα… Ούτε, βέβαια, να τη μεταφέρουμε στο χωριό της (αφού τότε, σύμφωνα πάντα με τις παλιές εγκυκλίους, θα απαιτούνταν ταρίχευση που ο ΠΟΥ έχει απαγορεύσει!) κι ούτε καν να της εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο για «τελευταία της κατοικία» (αφού πιθανολογείται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις «πιάνονται» για 5-10 χρόνια, άρα πρέπει να είναι στις πιο… αζήτητες.)

Έχουμε περάσει πολλά, ως οικογένεια, και ξέρουμε καλά ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία… Διαβάζοντας, όμως, ένα από τα δεκάδες άρθρα που έχουν γραφτεί για τη μακάβρια διαχείριση των νεκρών από κορωνοϊό (https://www.cnn.gr/focus/story), δεν μπορώ παρά να σιγουρευθώ πως δεν υπάρχει πλέον κανένας σεβασμός! Η αδιαφορία, η ολιγωρία, η γραφειοκρατία, ο «ωχαδερφισμός» κυριαρχούν παντού, ακόμα κι όταν πρόκειται για την απλή «αντιγραφή» των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εμείς δεν κοιμόμαστε τα βράδια… Και τις εικόνες αυτές αποκλείεται να τις ξεχάσουμε! Εσείς -με πρώτο το σεβάσμιο μητροπολίτη- κοιμάστε ήσυχα; Ειλικρινά, δε σας το εύχομαι!!! Κι αν κάτι μας κάνει σήμερα λίγο να χαμογελάμε, είναι η γνώση ότι η μαμά μας γιορτάζει τα γενέθλιά της με τους «άλλους» πολυαγαπημένους της, κάπου ψηλά, φωτεινά, σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο από τον δικό σας. Κι ας μην μπόρεσαν να της πουν «αντίο» οι δύο κόρες της…

Αργυρώ και Ελευθερία Κανακάκη
2/7/2021

zougla.gr

Σχετικά