Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έρχεται να ταρακουνήσει όσους έχουν χαμηλή συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων, αφού αποδεικνύει ότι είναι εξίσου επικίνδυνη κατάσταση με το κάπνισμα.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.
Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το αλκοόλ και το άγχος είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο.
Σε αυτούς έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη σε ω-3 λιπαρά οξέα, κυρίως λόγω της μη ισορροπημένης διατροφής μας.
Ο σολωμός και η ρέγγα είναι τα τρόφιμα με τα περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ οι σαρδέλες, τα οστρακοειδή και οι γαρίδες ακολουθούν σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Ένας παραδοσιακός τρόπος πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων είναι το μουρουνέλαιο.
Μικρότερες ποσότητες θα βρείτα στα καρύδια, τα κόκκινα φασόλια, στα φασολάκια σόγιας και στο λιναρόσπορο.
Ενδεικτικά η έρευνα καταλήγει ότι χάνουμε εώς 4 χρόνια ζωής λόγω της έλλειψη ω-3 λιπαρών οξεών στον οργανισμών μας.