Σε επιφυλακή οι αρχές στη Θήβα για τους σεισμούς: Είναι συνηθισμένο φαινόμενο ή προάγγελος μεγαλύτερου σεισμού;

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δήμο Θήβας για το σμήνος των σεισμών: «Μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο και θα εξακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με ήπια σεισμική δραστηριότητα, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης σεισμού, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος της περιοχής», δήλωσε ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο δήμο Θήβας μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε από χθες και διαρκεί μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν ο δήμος Θήβας τίθεται σε επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες προκείμενου οι επιστήμονες να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα ή για μια συνηθισμένη σεισμική ακολουθία μικρών σε μέγεθος σεισμών.

Η έκτακτη σύσκεψη έγινε παρουσία του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Γεράσιμου Χουλιάρα ο οποίος μαζί με την ομάδα του εγκατέστησε και επιπλέον σεισμικά όργανα για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα, ενώ ζήτησε ψυχραιμία από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης σεισμούς. Αυτό μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο και θα εξακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με ήπια σεισμική δραστηριότητα, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης σεισμού, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος της περιοχής.

Για το λόγο αυτό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα καταγράφει τις επόμενες ημέρες μέσω των φορητών σεισμογράφων τη σεισμική δραστηριότητα, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, συνέστησε στους δημότες υπομονή και ψυχραιμία, υπενθυμίζοντας ότι η Θήβα αποτελεί σεισμογενή περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, έχοντας εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τη χρήση κτηρίων και χώρων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επικίνδυνοι.

«Είμαστε σε μια εγρήγορση και παρακολουθούμε το φαινόμενο με τους επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροκοσπείου Αθηνών για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το εάν είναι μια προσεισμική δραστηριότητα ή μια συνηθισμένη ακολουθία με μικρούς σεισμούς.

Είμαστε σε επιφυλακή για τις επόμενες 3 με 4 ημέρες», είπε ο δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου.

Να εξηγήσουμε ότι σύμφωνα με το σεισμικό ιστορικό της περιοχής έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμοί αυτοί έγιναν το 1321 με μέγεθος 6.3, το 1853 6.5, το 1893 6.2, το 1914 με μέγεθος 6.0 το 1981 με μέγεθος 6.3 Ρίχτερ, όπως ανέφερε στην σελίδα του στο facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σχετικά