Μετάλλαξη Δέλτα-Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως έχετε κολλήσει

Bήχας, πυρετός, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης και γεύσης· αυτά είναι τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης από Covid-19, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα ήρθε για να προσθέσει τρία νέα στη λίστα.

Το εν λόγω στέλεχος του ιού φαίνεται να εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ των νέων, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College του Λονδίνου, δρ. Tim Spector, η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα «θυμίζει περισσότερο ένα άσχημο κρυολόγημα».Τα απρόσμενα συμπτώματα

Όπως φαίνεται και μέσα από τη μεγάλου εύρους μελέτη σχετικά με τον πανδημικό ιό, Zoe Covid Symptom Study, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα εξής:

  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Συνάχι

Όπως εξηγεί ο δρ. Spector, και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, ήδη από τις αρχές του περασμένου Μαΐου είχε σημειωθεί μια μεταβολή ως προς τα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με κορονοϊό, η οποία συνέπεσε χρονικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αν και ο πυρετός παραμένει ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της μετάλλαξης αυτής, η απώλεια όσφρησης δεν εμφανίζεται πλέον εξίσου συχνά.

«Το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορονοϊός φαίνεται να δρα λίγο διαφορετικά. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί ο ασθενής να νομίζει ότι έχει απλώς κάποια ίωση της εποχής. Πρέπει όμως να εξεταστεί, διότι αν έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο μπορεί να διασπείρει τον ιό», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικά