Ποιοι θα «φάνε πόρτα» σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης ακόμα και αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στους εσωτερικούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ η ταυτοποίηση θα γίνεται με ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ποιοι θα «φάνε πόρτα» σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης ακόμα και αν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Mε αλλαγές της τελευταίας στιγμής εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 16 Ιουλίου η ΚΥΑ, η οποία περιλαμβάνει τα νέα μέτρα που θα ισχύουν σε εστίαση αλλά και σε ψυχαγωγία.

Όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο πελάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης Covid -19 και ορίζεται πως αυτοί θα είναι καθήμενοι.

Στην ουσία, σε μια προσπάθεια η Κυβέρνηση να πείσει όσους ακόμα διστάζουν να εμβολιαστούν, προχώρησε στην έκδοση μιας απόφασης που θα δυσκολεύει ή θα απαγορεύει – ανάλογα την περίπτωση – την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε μία σειρά από δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ πλέον οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα διασκέδασης, όπως επίσης και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.

Αντίθετα οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια κοκ,), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης rapid test κτλ.

Πως θα γίνεται η είσοδος

Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή Covid Free GR με την οποία θα μπορούν να επαληθεύουν ότι είναι εμβολιασμένοι και να μπαίνουν σε κλειστούν χώρους για να διασκεδάσουν.

Η Covid Free GR εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσηςhttps://5b0c6d208d4747b80891ce08304c603e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Πότε και ποιοι θα «τρώνε» πόρτα αν και έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με την απόφαση για να μπορεί να εισέλθει κάποιος πλήρως εμβολιασμένος σε έναν από τους χώρους που έχει δικαίωμα, πέρα από το σχετικό πιστοποιητικό που θα σκαναριστεί από την εφαρμογή, θα πρέπει να έχει μαζί του και έγγραφο ταυτοποίησης δηλαδή διαβατήριο ή ταυτότητα.

Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχει νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν.

Τέλος δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπείας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού. 

Σχετικά