“Να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στη Βοιωτία”

Γιώργος Μουλκιώτης:

«Να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στη Βοιωτία»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητείται η θέσπιση μέτρων ουσιαστικής στήριξης των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων στη Βοιωτία.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το πλήγμα που έχει δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,  καθιστά τη συζήτηση για στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων εξαιρετικά επίκαιρη, δεδομένου ότι, όπως διαγράφεται η πορεία της πανδημίας, και το 2021, θεωρείται άλλη μια χαμένη χρονιά.

Τονίζεται επίσης ότι, δυστυχώς, το ταξικό πρόσημο στις πολιτικές της Κυβέρνησης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και κατά των μικρών ατομικών και οικογενειακών επιχειρήσεων, είναι εμφανές σε κάθε απόφασή της, σε κάθε προκήρυξη προγράμματος ΕΣΠΑ, με τρανό παράδειγμα την περίπτωση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπου καθορίζεται, μεταξύ άλλων, και η υποχρέωση συμπλήρωσης 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

Αποτέλεσμα αυτής της προϋπόθεσης είναι ότι πολλές επιχειρήσεις (ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) της Αράχωβας, της Λιβαδειάς, του Δηλεσίου, της Θήβας και των άλλων περιοχών της Βοιωτίας, αλλά και ομοίως των άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας, μένουν εκτός χρηματοδοτικής ενίσχυσης, αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάλυψη του κριτηρίου που θέτει η Προκήρυξη του Προγράμματος την απασχόληση του ίδιου του επιχειρηματία, η οποία αποδεικνύεται από την ασφάλισή του στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΕΒΕ).

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε ενδεδειγμένες  πρόσθετες ενέργειες ώστε να ενταχθούν στους δικαιούχους της δράσης και εκείνες οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες, ενώ θεωρούνται πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού, αποκλείστηκαν από την ως άνω ενίσχυση επειδή δεν απασχολούν μια πλήρη ετήσια μονάδα εργασίας (1 ΕΜΕ). 

Τέλος, ερωτάται τι εναλλακτικά μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει ουσιαστικά τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν μια πλήρη ετήσια μονάδα εργασίας (1 ΕΜΕ), αλλά έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Σχετικά