Έναν γιατρό, που είναι το ασθενοφόρο; Ηλικιωμένη κατέληξε στο Σαράντι

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Ήταν ένα συγκλονιστικό συμβάν που το βίωσα στο σύνολό του. Μια ηλικιωμένη γυναίκα εντελώς πρόσφατα, έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία Σαράντη. Αμέσως δημιουργείται μια αναστάτωση, με τους παρευρισκόμενους γρήγορα να λένε “έναν γιατρό”.

Αγωνία για γιατρό, αλλά και καμία μέριμνα, κανένας έγκαιρος, προληπτικός σχεδιασμός από πλευράς υπευθύνων που να δίνει λύσεις ή έστω κατευθύνσεις στον κόσμο για να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά υγείας.

Κάνω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το γύρο της παραλίας αναζητώντας σε καταστήματα και γνωστά σπίτια έναν γιατρό. Χωρίς αποτέλεσμα.

Τελικά βρέθηκε ένας γιατρός που είπε ότι η γυναίκα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Από την πρώτη στιγμή έγιναν τηλεφωνήματα στο ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο. Η απάντηση που έδιναν από το κέντρο ήταν ότι “δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο… Δεν υπάρχει ούτε στη Θήβα ούτε στη Λειβαδιά… “

Δηλαδή ολόκληρος ο νομός Βοιωτίας ήταν χωρίς κανένα ασθενοφόρο!!! Το ίδιο είπαν και σ’ εμένα όταν τους κάλεσα στο τηλέφωνο.

Δεν υπήρχε άλλη λύση από το να μεταφερθεί η γυναίκα με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο.

Τη βάλαμε στο δικό μου αυτοκίνητο. Ελπίδα μήπως ερχόταν κάποιο ασθενοφόρο από την αντίθετη κατεύθυνση αφού είχαν γίνει κλήσεις και διασταυρωνόμασταν σε κάποιο σημείο για να προλάβουμε.

Τίποτα.

Αυτή η διαδρομή από Σαράντη για Θήβα μου φάνηκε σαν να κράτησε αιώνες. Έτρεχα όσο έπαιρνε ο δρόμος και νόμιζα ότι ήμουν σαν σταματημένος.

Έπεσαν οι γιατροί επάνω. Δυστυχώς η γυναίκα δεν τα κατάφερε.

Δεν έχει καμία σημασία αν ήταν ηλικιωμένη ή μη. Σημασία έχει ότι:

– Δεν υπήρχε γιατρός. Ειδικά σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις που ο χρόνος είναι πολύτιμος, ενώ και οι ανάγκες την καλοκαιρινή περίοδο είναι πιο μεγάλες, καθώς ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος στην περιφέρεια.

– Δεν υπήρχε καμία θεσμική μέριμνα και λύση που να δίνει απάντηση στο ερώτημα: “Τι κάνουμε αν προκύψουν τέτοιες περιπτώσεις;” Πώς τις αντιμετωπίζουμε δηλαδή χωρίς πανικό, γρήγορα και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Είναι και γενικότερα η έλλειψη μέριμνας για πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη. Υπάρχουν χωριά που δεν έχουν καν αγροτικό γιατρό.

– Δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Είναι αδιανόητο να παίρνεις ως απάντηση από το ΕΚΑΒ ότι “δεν υπάρχει ασθενοφόρο”.

Συνεπώς, δεν είναι μόνον το πολύ σημαντικό θέμα με τα δύο νοσοκομεία του νομού και τι μέλλει γενέσθαι . Τελευταία συζητούσαμε πάλι τα γνωστά προβλήματα για το νοσοκομείο της Θήβας στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι και όλα τα παραπάνω.

Είναι αδιανόητη αυτή η κατάντια. Δεν μπορεί να είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού, να ζούμε από τύχη ανάλογα με την απόσταση ή αν κάποιο συμβάν τύχει σε καθημερινή ή σαββατοκύριακο.

Υπάρχουν ευθύνες. Πολιτικά, ως ελάχιστο, θα έπρεπε κάποιοι να παραιτηθούν, αλλιώς να τους παραιτήσουν.

Καμία συζήτηση για υποβάθμιση δεν είναι αποδεκτή.

Δικαιούμαστε, θέλουμε, απαιτούμε, αποτελεσματικές λύσεις, αποτελεσματική διαχείριση και ενίσχυση της υγείας σε όλα τα επίπεδα. Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αυτό και μόνον.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της κυρίας.

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Σχετικά