Εύβοια: Φτάνουν στη θάλασσα οι φλόγες στα Βασιλικά. Ενώθηκαν τα μέτωπα

Πολύ δύσκολες ώρες στο νησί που πολιορκείται από την καταστροφική πυρκαγιά εδώ και μέρες

Αφημένο στην τύχη του το νησί με ελάχιστα εναέρια μέσα να συνδράμουν και τις επίγειες δυνάμεις μαζί με εθελοντές και κατοίκους να δίνουν άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Τα δύο τεράστια μέτωπα ενώθηκαν εδώ και λίγη ώρα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι πλέον ακόμη μεγαλύτερος.


Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ, αυτή την ώρα, φτάνει στη θάλασσα στον οικισμό των Βασιλικών. Το  πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

 
Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Χαρακτηριστική είναι η δραματική έκκληση του δημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι μόνο το χθεσινό βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα, για να προσθέσει ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση το μέτωπο θα φτάσει στην Ιστιαία και στη Χαλκίδα.

«Τη νύχτα κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου είναι σημερινή. Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο το 1977 είχε επαναληφθεί αυτή η ίδια ιστορία. Από τότε έχει να γίνει τέτοια φωτιά, τώρα είναι χειρότερα από τότε», σημείωσε. «Δεν συνέδραμε κανένας, συνέδραμε ο κόσμος ο απλός που πολεμούσε μέσα στη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του χωρίς μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι «εχθές το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί κάηκε ολοσχερώς όλη η κοινότητα Νηλέως γύρω στα 100-110 χιλιάδες στρέμματα. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των προηγούμενων ημερών ξεπερνάμε τις 200 χιλιάδες στρέμματα. Αν συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση, χωρίς εναέρια μέσα χωρίς καθόλου δυνάμεις, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, δεν υπάρχει περίπτωση, θα καούν και άνθρωποι. Οι άνθρωποι δεν φεύγουν. Προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Φεύγουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς και οι υπόλοιποι μένουν εκεί, στο μέτωπο. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμεια, και στο Αχλάδι, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους με ό,τι μέσο διέθεταν να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Εάν η φωτιά δεν πιαστεί θα φτάσει στην Χαλκίδα και στην Ιστιαία. Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Με 30 πυροσβεστικά τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις θα φτάσει στη Χαλκίδα και στην άλλη άκρη του νομού, θα καεί όλο το νησί. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί».

Σχετικά