Σε υψηλά επίπεδα τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2.5 στην Αττική– Ενεργοποιείται το 1110 για οδηγίες προφύλαξης

Με αφορμή την ανησυχητική αυτή εικόνα ο περιφερειάρχης καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και σε περίπτωση που πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, οι οποίες παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM 2.5.

«Αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους κατοίκους της Αττικής», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, απευθύνοντας έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και χρήση ειδικών μασκών.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM 2.5 (μεγέθους κόκκου άμμου) και αιθάλης, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα πάνω από το λεκανοπέδιο, με ιδιαίτερη πυκνότητα στον βόρειο και κεντρικό τομέα, καθώς και στον Πειραιά, σύμφωνα με την καταγραφή της χαρτογράφησης τους από την περιφέρεια και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Με εντολή του περιφερειάρχη, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γ. Κεχρής ενεργοποίησε το τηλεφωνικό κέντρο 1110 της περιφέρειας και του ΙΣΑ, προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων από το τοξικού νέφος που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Με αφορμή την ανησυχητική αυτή εικόνα ο περιφερειάρχης καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και σε περίπτωση που πρέπει να εξέλθουν των κατοικιών τους να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, οι οποίες παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM 2.5. Σημειώνει ότι είναι σημαντικό να ακολουθούν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες της περιφέρειας, του ΙΣΑ και του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Πατούλης ενημερώνει ότι ενεργοποιήθηκε το 1110 για την φροντίδα των ευπαθών ομάδων και επισημαίνει ότι η περιφέρεια σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας στην Αττική σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζονται ως εξής: Καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτα (της 6ης Αυγούστου) οι συγκεντρώσεις των PM2.5 παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα (περίπου στα 20 μg m-3) με μια μικρή επιβάρυνση στον βόρειο τομέα. Μεταξύ 7.00 και 11.00 το πρωί, υπήρξε απότομη αύξηση των συγκεντρώσεων, αρχικά στον Πειραιά και τον κεντρικό τομέα και κατόπιν σε όλο το λεκανοπέδιο, με ωριαίες τιμές που ξεπέρασαν τα 100 μg m-3, ωστόσο αρκετά χαμηλότερες από τα επίπεδα της πρώτης ημέρας τη φωτιάς, όταν τα μέγιστα ωριαία επίπεδα ξεπερνούσαν τα 300 μg m-3.

  • Μετά τις 11.00 παρατηρείται σταδιακή βελτίωση, με τα επίπεδα στον κεντρικό και βόρειο τομέα να χαρακτηρίζονται μέτρια (περίπου στα 20 μg m-3), ενώ στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο παραμένουν σχετικά χαμηλότερα.
  • Επισημαίνεται, ότι τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την κατεύθυνση και ένταση των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Σχετικά