Εύβοια: Βιβλική καταστροφή, στις φλόγες και τα Βασιλικά – Μάχη για να μην φτάσει στην Ιστιαία

Εκκενώνονται συνεχώς και άλλα χωριά στην Βόρεια Εύβοια – Ωρες αγωνίας στα Βασιλικά – Οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό – Κύκλωσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες – Από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο η φωτιά έχει κάνει στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους – Ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές
Ωρες αγωνίας στη Βόρεια Ευβοια όπου οι πύρινες γλώσσες καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ το πύρινο μέτωπο μπήκε στον οικισμό των Βασιλικών και καίει τα πρώτα σπίτια.

Ένα άλλο μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

vasilika-istiaias2__1_
vasilika-istiaias2__2_

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Οι φλόγες κύκλωσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Δραματικές ήταν οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Σχετικά