Αϊτή: Τουλάχιστον 304 νεκροί από τoν σεισμό των 7,2 Ρίχτερ- Νέος μετασεισμός

Μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή της Αϊτής αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ώρες αφότου ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων. Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.

Νωρίτερα τη χώρα έπληξε ισχυρός σεισμός, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 304 ανθρώπους νεκρούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.800.

Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τα δυτικά της χώρας το πρωί του Σαββάτου, ισοπεδώνοντας κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών και ξενοδοχείων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν «εκτεταμένες ζημιές» και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

Η Αϊτή ανακάμπτει ακόμα από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Το επίκεντρο του σεισμού του Σαββάτου ήταν περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από την πόλη Σαιν-Λουί-ντυ-Συντ, ανέφερε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα του Πορτ-ο-Πρενς, περίπου 125 χιλιόμετρα μακριά, και σε γειτονικές χώρες.

«Πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί, άνθρωποι έχουν πεθάνει και μερικοί βρίσκονται στο νοσοκομείο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η Κριστέλα Σεντ Χιλάιρ, που ζει κοντά στο επίκεντρο.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Χένρι δήλωσε ότι είχε κινητοποιήσει μια ομάδα για να εργαστεί στις προσπάθειες αρωγής.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ανασύρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επιζώντες κάτω από τα ερείπια», είπε. «Μάθαμε ότι τα τοπικά νοσοκομεία, ιδίως εκείνα του Λε Καΰ, είναι γεμάτα από τραυματίες», πρόσθεσε.

Ο Χένρι αποκάλυψε αργότερα ότι είχε πετάξει με αεροπλάνο πάνω από την πόλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την «άμεση αντίδραση των ΗΠΑ» για να βοηθήσει την Αϊτή και είπε ότι η USAID θα εργαστεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες «εκτίμησης των ζημιών και βοήθειας στις προσπάθειες ανάκτησης των τραυματιών και των κτιρίων που πρέπει τώρα να ανοικοδομηθούν». «Σε μια εποχή που αποτελεί  πρόκληση για τους πολίτεςτης Αϊτής, λυπάμαι για τον καταστροφικό σεισμό»,  είπε.

Σχετικά