ΛΙΒΑΔΕΙA:Αναζητείται οριστική λύση για τα ιστορικά τοπόσημα

Την μόνη λύση για να παραχωρηθούν εξ ολοκλήρου στον Δήμο Λεβαδέων τα ιστορικά κτήρια της πόλης, που σηματοδοτούν την μεταμόρφωση και την άνθισή της στην βιομηχανική περίοδο από τα μέσα του 1800 έφερε στην Βουλή η τέως δήμαρχος της πόλης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου. Το αίτημα της προς τους αρμόδιους υπουργούς υπό μορφή τροπολογίας είναι η παραχώρηση των τριών κτηρίων στον Δήμο Λεβαδέων εκ μέρους της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) άνευ ανταλλάγματος!

Ενώ η τέως δήμαρχος Λεβαδέων, Γ. Πούλου κατέβαλε άοκνη προσπάθεια, προκειμένου να απαλειφθεί πλήρως ακόμη και το συμβολικό τίμημα υπέρ ΕΤΑΔ για τα τρία ιστορικά κτήρια και ακολούθως να παραχωρηθούν πλήρως στην κυριότητα του Δήμου, η αλλαγή σκυτάλης στα δημοτικά τεκταινόμενα το 2019 έφερε εξόχως δυσμενή αποτελέσματα.

Μολονότι για το αναψυκτήριο «Ξενία» και για το κτήριο της νεροτριβής οι συμβάσεις παραχώρησης εκ μέρους της ΕΤΑΔ στον Δήμο Λεβαδέων λήγουν την επόμενη δεκαετία, μείζον ζήτημα έχει ανακύψει με το κτηριακό συγκρότημα του νερόμυλου. Και αυτό γιατί ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Ταγκαλέγκας παρά το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση των τριών κτηρίων με πλήρη κυριότητα του Δήμο Λεβαδέων άνευ ανταλλάγματος, το παρέκαμψε! Προ ημερών, ενημέρωσε, μάλιστα, την κοινωνία της Λιβαδειάς ότι η μόνη λύση είναι η παραχώρηση του κτηρίου του νερόμυλου με μηναίο τίμημα ύψους 2.200 ευρώ υπέρ της ΕΤΑΔ!

Σημειωτέον ότι το κτήριο του νερόμυλου, εξαιτίας της λήξης σύμβασης παραχώρησης με την ΕΤΑΔ και της μη επιτυχημένης διαπραγμάτευσης εκ μέρους του νυν δημάρχου, έχει μείνει για 2 χρόνια κλειστό! Συνεπώς, οι κάτοικοι της Λιβαδειάς στερούνται για τόσο καιρό δυο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, καθότι στο συγκρότημα του νερόμυλου στεγάζονταν το συνεδριακό κέντρο και ο εκθεσιακός χώρος του Δήμου, που για την τοπική κοινωνία ήταν σημείο της πολιτιστικής της αναφοράς!

Ήδη οι 46 φορείς της πόλης συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια του δημάρχου, που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει ένας τέτοιος εμβληματικός χώρος κλειστός. Όμως, με σκοπό την οριστική επίλυση του ζητήματος,  την περασμένη Παρασκευή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πούλου κατέθεσε τροπολογία στην Βουλή, προκειμένου να παραχωρηθούν τα τρία ακίνητα της Κρύας οριστικά και χωρίς αντάλλαγμα στον Δήμο Λεβαδέων.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι για το δεύτερο κτήριο, αυτό της νεροτριβής, η ίδια είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί, όπως και έγινε μουσείο και πινακοθήκη, όπου θα φιλοξενηθούν τα έργα του ζωγράφου και αγιογράφου Θεόδωρου Λάζαρη (1882 – 1978), που τα δώρισε στον Δήμο. Όμως, ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη γυρίζει την πλάτη στο αίτημα της κοινωνίας της Λειβαδιάς…

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Σχετικά