ΘΗΒΑ-Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης:Σχεδιάζουμε το παρόν ατενίζοντας το μέλλον

Το σχέδιο πόλεως της Θήβας έχει δεσμεύσει μία έκταση 16,3 στρεμμάτων χαρακτηρίζοντάς την ως αθλητικό χώρο. Το 1982 υπήρχε η πρόβλεψη και η ανάγκη να λειτουργούν στα όρια της πόλης αθλητικοί χώροι. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, φαίνεται να μην υπάρχει ανάλογη φιλοσοφία και ο συγκεκριμένος χώρος κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί και … τσιμέντο να γίνει.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θηβαίων συζητήθηκε αίτημα του ιδιοκτήτη της έκτασης αυτής (νότια και ανατολικά του δημοτικού σταδίου) και ζητήθηκε τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Με λίγα λόγια, στον χώρο που προβλέπονται αθλητικές εγκαταστάσεις να ξεφυτρώσουν 5 οικοδομικά τετράγωνα με σπίτια. Μόνο ο εκπρόσωπος της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» καταψήφισε την εισήγηση της Υπηρεσίας Δόμησης και το θέμα προωθήθηκε για την τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε η σχετική επιχειρηματολογία και – ευτυχώς- έγινε δεκτό το αίτημά μας για αναβολή της συζήτησης για προσεχή συνεδρίαση.

Γνωρίζουμε ότι οι κοινόχρηστες εκτάσεις στην πόλη της Θήβας είναι μικρές και διαρκώς συρρικνώνονται με καταπατήσεις και τροποποιήσεις του σχεδίου πόλης λόγω αδυναμίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών.

Κατανοούμε το ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας και θεωρούμε αδιανόητο να δεσμεύονται εκτάσεις ιδιωτών για δεκαετίες. Εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος της αποτελεσματικής δημοτικής αρχής που οφείλει να αναζητήσει και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για τις σχετικές αποζημιώσεις.

Για τον συγκεκριμένο χώρο στον σχεδιασμό του δήμου προτείναμε τη δημιουργία κερκίδων, βοηθητικού κλειστού γυμναστηρίου και λοιπών αθλητικών-εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων μιας και γειτνιάζει με το πανεπιστημιακό ίδρυμα που στεγάζεται στο πρώην ΚΕΓΕ ( φοιτητική εστία, αμφιθέατρο, εγκαταστάσεις με στόχο διεκδίκηση και δεύτερης σχολής π.χ. Κτηνιατρικής).

Ο Δήμος Θηβαίων θα πρέπει να δράσει οραματικά και με σχεδιασμό βάθους χρόνου αν επιθυμούμε να δούμε την πόλη των απογόνων του Οιδίποδα να ξεφεύγει από την κατάρα που την καταδιώκει και να αναπτυχθεί.    Ένα σχέδιο πόλεως δε μπορεί να είναι μίζερο , ούτε να τροποποιείται «ελαφρά τη καρδία». Έχει δυναμική, ευελιξία και τροποποιείται για να γίνει σύγχρονο καλύπτοντας τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών.

Η δημοτική αρχή οφείλει να δράσει ταχύτατα και στοχευμένα.

Οφείλει να βλέπει μακριά, να στηρίζει τη νεολαία και την εκπαίδευση και ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας τέτοιος χώρος.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει πρόταση και πηγή χρηματοδότησης για να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης της δεσμευμένης έκτασης. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας και είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε και να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση στα αρμόδια υπουργεία.

Σχετικά