Έξι μήνες χωρίς τον παπά-Χαράλαμπο του Ορχομενού-Εικόνες

Έξι μήνες, κι όμως, σαν να μην πέρασε μια μέρα, έξι μήνες που ο άγρυπνος φρουρός της Παναγίας Σκριπούς, ο πολυαγαπητός παπά-Χαράλαμπος έφυγε για την ουράνια βασιλεία, κι όμως, σαν να ήταν χθες που τον βλέπαμε να λειτουργεί στο χιλιόχρονο θυσιαστήριο της Βοιωτίας, να κηρύττει, να διδάσκει, να ελεεί.

Αυτό ένιωσαν όσοι βρέθηκαν στον Ναό της Παναγίας Σκριπούς για να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού παπά-Χαράλαμπου κατά το εξάμηνο μνημόσυνό του.

Η μορφή του και η προσωπικότητά του θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όσων τον γνώρισαν και πάντα θα είναι συνυφασμένη με την Παναγία της Σκριπούς. Το όνομά του θα μνημονεύεται μαζί με τον κτήτορα του Ναού, Λέοντα τον Πρωτοσπαθάριο, αφού ανέδειξε τον αρχαιοπρεπή και μοναδικό Ναό της Σκριπούς, που πριν από 1150 χρόνια έχτισε ο Λέων Πρωτοσπαθάριος.

Το πρωί του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021 στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς τελέστηκε Θεία Λειτουργία και το εξάμηνο μνημόσυνο του π. Χαράλαμπου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, πλαισιούμενου από ιερείς της περιοχής, ψάλτες από τη Θήβα και τη Λιβαδειά και πολυάριθμους πιστούς, πνευματικά παιδιά, μαθητές του παπά -Χαράλαμπου, ενορίτες.

Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμ. π. Γεώργιος Θανάσου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη μνήμη των κεκοιμημένων τους οποίους η Εκκλησία ποτέ δεν ξεχνάει αλλά πάντοτε τους μνημονεύει, αναφέρθηκε  στις τελευταίες ημέρες της ζωής του παπά – Χαράλαμπου με τον οποίο βρέθηκαν μαζί στον ίδιο θάλαμο του νοσοκομείου ως ασθενείς, τονίζοντας την πίστη που είχε ο παπά – Χαράλαμπος, ο οποίος έδινε κουράγιο σε όλους και με όλη την δύναμη της ψυχής του έψελνε το Χριστός Ανέστη.

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ευχήθηκε ο Θεός να αναπαύει την εκλεκτή ψυχή του μακαριστού παπά – Χαράλαμπου και από εκεί επάνω που βρίσκεται στο ουράνιο θυσιαστήριο να δέεται για όλους μας, ευχήθηκε επίσης, ο Θεός να δίνει δύναμη, κουράγιο και παρηγορία στην Πρεσβυτέρα του Μαρία, στα παιδιά του, στην μητέρα του, στα αδέλφια του και όλους τους οικείους του.

Μετά το μνημόσυνο ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του π. Χαράλαμπου που βρίσκεται πίσω από τον Ναό της Παναγίας Σκριπούς, που τόσο αγάπησε και επί σαράντα χρόνια διηκόνησε.

Σχετικά