Πέτσας στο Δίστομο: Έργα 4,2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας

ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, από το Δίστομο:

«Βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα ζωής των πολιτών

        – Έργα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”»

Την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών δύο σημαντικών προτάσεων του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή και τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, κ. Ιωάννη Σταθά.

Πρόκειται για δύο έργα με έντονο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, που βελτιώνουν στην πράξη το παρόν και το μέλλον των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

  • Η χρηματοδότηση του έργου για την αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, καθώς και
  • Η χρηματοδότηση για την κατασκευή δικτύου αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Στη σύσκεψη, επί τάπητος βρέθηκαν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου, θέματα περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης, οι προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, καθώς και η συζήτηση για τη θεσμική μεταρρύθμιση της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» που εκκινεί το επόμενο διάστημα, με στόχο το πρώτο επίπεδο που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στο Κράτος, να έχει προχωρήσει μέχρι τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Θέλουμε να βελτιώνουμε, συνεχώς, την ποιότητα ζωής των πολιτών –και σε συνεργασία, πάντα, με τη δημοτική αρχή, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του βουλευτής μας, κ. Ανδρέα Κουτσούμπα– προσπαθούμε να εντάσσουμε έργα στα αναπτυξιακά μας προγράμματα, που επιτελούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Δύο τέτοια έργα ανακοινώνουμε, λοιπόν, σήμερα. Το ένα αφορά στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ που προχωρά, άμεσα, με την ένταξή του –αυτή την εβδομάδα– στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών. Το δεύτερο είναι το έργο της αγροτικής οδοποιίας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής αξιολόγησης. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα έργα –όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος– τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και που, σήμερα, προχωρούν. Και είμαστε, εδώ, να συζητήσουμε και για τα επόμενα μεγάλα έργα που έχει προτεραιοποιήσει η δημοτική αρχή, όπως το έργο που αφορά στη διαχείριση των λυμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο Λιβάδι. Και στο έργο αυτό, η Πολιτεία θα είναι δίπλα στη δημοτική αρχή, συντεταγμένα, προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιό του».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, τη χρηματοδότηση με το ποσό των 200.000 ευρώ του έργου για τη βελτίωση και αποκατάσταση του παντορροϊκού δικτύου, στην περιοχή Κάτω Αλώνια Αράχοβας. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες (ΠΔΕ/ΣΑΕ055) και αφορά στην επίλυση ενός προβλήματος, σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές του Δήμου. Προβλέπει την εγκατάσταση ενός δεύτερου αγωγού, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστούν οι φθορές που έχει υποστεί το κοινό δίκτυο ομβρίων και αποχέτευσης και αφετέρου να αυξηθεί η διατομή του. Πρόκειται για ένα έργο που –όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας– προστατεύει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, σε μία περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά και στη σημασία του εμβολιασμού, επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους, τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο. «Δίνουμε τη μάχη της τρίτης δόσης, προκειμένου να ανακόψουμε το νέο κύμα της πανδημίας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι τυχόν νέα μέτρα στο μέλλον θα αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες. «Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας –ανεξαρτήτου ηλικίας– να προγραμματίσουν την τρίτη δόση, εφόσον έχει παρέλθει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη θωράκιση και προστασία απέναντι στην πανδημία. Ακούμε την επιστήμη και αφήνουμε πίσω μας τις φωνές του ανορθολογισμού. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Το νέο κύμα της πανδημίας αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και αυτούς θα προστατεύσουμε με τα μέτρα που λαμβάνουμε», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για έναν τουριστικό προορισμό, όπως η Αράχοβα: «Είναι πολύ σημαντικό η περιοχή να συνεχίσει να είναι ένας covidfree προορισμός.  Ενώνουμε δυνάμεις όλοι μαζί –Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες– προκειμένου το Ελληνικό brand name να παραμείνει ισχυρό, να συνεχίσει να δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία και να φέρνει επενδύσεις και δουλειές για τους νέους μας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να παραμείνουμε ασφαλείς, σε μία δύσκολη συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι –όλοι μαζί– θα  συμβάλλουμε και σε αυτό. Ιδίως, δε, ο εμπορικός κόσμος, αλλά και ο κόσμος του καταλύματος και της εστίασης είναι πολύ σημαντικό να τηρούν τα μέτρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε –όλοι μαζί– μπροστά και να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.  

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς, καθώς και ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Κουτσούμπας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, κ. Ιωάννη Σταθά και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ανδρέα Κουτσούμπα, ξεναγήθηκε επίσης στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, αποτίοντας φόρο τιμής στα 223 θύματα της Σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944 .

«Το Δίστομο –ένας τόπος μαρτυρίου– μας υπενθυμίζει πάντα ότι οι αγώνες για τη Δημοκρατία και την ελευθερία πρέπει να κρατούνται ζωντανοί στη μνήμη μας. Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να παίρνουμε δύναμη από τις θυσίες των προγόνων μας, για να συνεχίζουμε –πάντα πιστοί στις αξίες και στα ιδανικά μας– να κρατάμε ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας και της ελευθερίας. Και επειδή, όπως είπε και ο Δήμαρχος, το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων έρχεται με πολλές διαφορετικές πτυχές, συνεχώς, στη δημοσιότητα, έχω να πω ότι πρόκειται για ένα θέμα ενεργό, για ένα αίτημα το οποίο έχει δικαιωθεί δικαστικά σε πολλά επίπεδα, αλλά και για ένα θέμα το οποίο άπτεται των εξωτερικών μας σχέσεων και, ως εκ τούτου, απαιτεί πάντα έναν λεπτό χειρισμό, προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των θυμάτων του Διστόμου», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά