Ελικώνας:Το «βουνό των Μουσών» 1,5 ώρα από την Αθήνα που (αδίκως) ζει στη σκιά του Παρνασσού-ΒΙΝΤΕΟ

Ό,τι πρέπει για Σαββατοκύριακο!

Μπορεί το διήμερο που μας πέρασε να έσπασε το φράγμα των 12.000 κρουσμάτων κορονοϊού, δεν θα ήταν ψέμα να πούμε, όμως, πως είτε έχουμε τη δυνατότητα να αποδράσουμε το Σαββατοκύριακο, είτε όχι, ο λογισμός όλων μας τρέχει ήδη στα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας.

Πράγμα λογικό, αν αναλογιστούμε πόσους κρυφούς -ή και όχι τόσο κρυφούς!- τουριστικούς πειρασμούς έχει να μας χαρίσει αυτή η χώρα.

Αν ανήκεις στου τυχερούς που σχεδιάζουν άμεσα μία μίνι απόδραση σε κάποιον ορεινό προορισμό της Ελλάδας, αυτό το θέμα σε αφορά. Τι θα έλεγες για μία εκδρομή στο βουνό για την οποία θα χρειαστείς μόλις 1,5 ώρα οδήγηση από το κέντρο της Αθήνας;

Ένα βουνό της Βοιωτίας με βαριά ιστορία, αγαπημένο των «εναλλακτικών τύπων» που θεωρείται -και είναι- από τα ομορφότερα ησυχαστήρια;  Και το όνομα αυτού, Ελικώνας – γνωστός και ως «Βουνό των Μουσών». Σε αντίθεση με τον δημοφιλέστατο κατά πρώτη επιλογή κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες Παρνασσό, ο Ελικώνας είναι ένα βουνό που μπορεί να μην έχει το όνομα, έχει όμως τεράστια χάρη, σε βαθμό που όποιος γνωρίζει, το ερωτεύεται.

Ο Ελικώνας με τις 16 κορυφές του συνδυάζει εξαιρετικά τον καθαρό, φρέσκο, βουνίσιο αέρα, τα υπέροχα τοπία, πληθώρα μονοπατιών για διαδρομές στη φύση που μένουν αξέχαστες και κορυφές ό,τι πρέπει για ορειβασία, την ώρα που οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας «βουλιάζουν» στον κορονοϊό.

Τι άλλο να ζητήσεις;

Ο Ελικώνας στην ελληνική μυθολογία

Ο Ελικώνας φιλοξενούσε στην αρχαιότητα την πηγή της Ιπποκρήνης. Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος έπινε νερό από εκεί αποκτούσε θεϊκή ποιητική έμπνευση που ζήλευαν μέχρι και οι κορυφαίοι του είδους. Ακόμα, στο βουνό διεξάγονταν αθλητικοί αγώνες για τον Έρωτα και προς τιμήν των Μουσών. Αγώνες που είχαν ξεχωριστή καλλιτεχνική σημασία.

Υπερβολές; Μάλλον όχι. Διότι με το που αντικρίσεις το τοπίο θα αντιληφθείς πως μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή, να χαρακτηριστεί το βουνό πηγή ποίησης και ρομαντισμού.

Η καταπράσινη Αγία Άννα

Η πρώτη σου στάση επιβάλλεται να είναι στο πιο διάσημο χωριό της περιοχής, την ξακουστή Αγία Άννα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και φημίζεται για το καταπληκτικό του ελατόδασος, τα μικρά σπιτάκια χτισμένα με πέτρα και την πλατεία που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες των Ζαγοροχωρίων, οι οποίες φημίζονται για τη γραφικότητά τους.

Το χωριό Κυριάκι

Το Κυριάκι είναι ένα πανέμορφο χωριό του βουνού που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς για περιήγηση, εξερεύνηση, φαγητό ή καφέ. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρεις την περίφημη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τον μεγάλο, αιωνόβιο πλάτανο που χαρίζει σκιά και ακόμα περισσότερη ομορφιά στο ήδη ευλογημένο από τη φύση μέρος.

Για πεζοπορία

Η πλούσια βλάστηση του Ελικώνα τον καθιστά ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις περιηγήσεις στη φύση και τους ατελείωτους περιπάτους. Το πιο διάσημο μονοπάτι και εκείνο που ανέκαθεν προτιμούσαν οι φυσιολάτρεις, είναι εκείνο που ξεκινά από την Αγία Άννα και καταλήγει στην Παλιοβούνα και στο οποίο η πεζοπορία διαρκεί τρεις περίπου ώρες. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα παραμυθένιο τοπίο.

Αν ενδιαφέρεσαι, ο «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου» θα σου παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ αν το επιθυμείς μπορείς να γίνεις μέλος της όμορφης παρέας.

Μπες, λοιπόν, στο αμάξι και σε 1,5 ώρα θα βρεθείς σε ένα μέρος άγνωστο μεν στο ευρύ κοινό, αλλά με προοπτικές σε μερικά χρόνια από τώρα να συναγωνίζεται τον πολυδιαφημισμένο Παρνασσό. Ανακάλυψε το βουνό και όλες τις δραστηριότητες που σου εξασφαλίζει ένα ταξίδι στα εδάφη του και σίγουρα θα αισθανθείς πως βρίσκεσαι πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Έστω και για δύο ημέρες. Ποιος χρειάζεται παραπάνω με τόση ομορφιά τριγύρω;

Πηγή:ethnos.gr/travel/article

Σχετικά