Μαραθώνιος: Κώστας Χατζής-Ο σύγχρονος Σπύρος Λούης από το Λεοντάρι Βοιωτίας απαντάει σε όσους χαρακτήριζαν τους Έλληνες «κλέφτες»

Ο Κώστας Χατζής κατάγεται από το Λεοντάρι Βοιωτίας και ζει μόνιμα στην Ολλανδία.

Τα τελευταία 9 χρόνια με την παραδοσιακή μας φουστανέλα και πάντα με την ελληνική σημαία στο χέρι του, αποτελεί τη μόνιμη… ατραξιόν του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Ο 63χρονος Κώστας Χατζής αναβιώνει τη φιγούρα του θρυλικού Σπύρου Λούη. Έχει λάβει μέρος στους μεγαλύτερους μαραθωνίους της Ευρώπης και αποτελεί το σήμα κατατεθέν φορώντας πάντα την παραδοσιακή ελληνική στολή.

Όπως λέει μέσα στην οικονομική κρίση όταν όλοι οι βορειοευρωπαίοι κατηγορούσαν τους Έλληνες ως τεμπέληδες βρήκε την αφορμή να αντισταθεί: «Ένιωσα την ανάγκη να αμυνθώ για εκείνα που έγραφαν για τους Έλληνες την περίοδο της κρίσης. Μας έλεγαν “κλέφτες” και τα παιδιά μου άρχισαν να κρύβουν πως είχαν μισή καταγωγή ελληνική λόγω των δυσφημίσεων καθημερινά στο Τύπο. Έτσι ένιωσα την ανάγκη να δείξω στο εξωτερικό την ένδοξη ιστορία της πατρίδας μου».

«Άφησα μουστάκι για να μοιάσω του Λούη»
Από μικρό παιδί ο Κώστας Χατζής είχε επηρεαστεί από την ιστορία που του είχε πει ο πατέρας του σχετικά με την πρώτη λαμπαδηδρομία του 1936 όταν στο Καλλιμάρμαρο μπήκε ο Σπύρος Λούης: “Από την πλευρά του πατέρα μου είχα ακούσει μια ιστορία πως είχε παραβρεθεί στην πρώτη λαμπαδηδρομία το 1936 στο Καλλιμάρμαρο. Τότε υπήρχε αστάθεια στην Αθήνα και εκτός από αστυνομικούς είχαν φέρει και στρατιώτες. Υπήρχαν πάνω από 50.000 θεατές. Σείονταν το Καλλιμάρμαρο. Τότε πατέρας μου που ήταν αγρότης και δε γνώριζε πολλά, ρώτησε τι συμβαίνει; Και του απάντησαν “μπαίνει στο στάδιο με τη φλόγα ο Σπύρος Λούης” (σ.σ. ο Σπύρος Λούης ήταν λαμπαδηδρόμος το 1936). Από τότε άφησα μουστάκι για να μοιάσω του Λούη και άρχισε να συμμετέχω στα δρομικά δρώμενα”.

.

«Είμαι αυθεντικός και αγγελιοφόρος»

«Φυσικά δε θα φτάσω να τρέχω τόσο γρήγορα σαν τον Λούη αλλά πιστεύω πως είμαι αυθεντικός και πάνω απ όλα αγγελιοφόρος της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης των αθλητών και των λαών. Οι ξένοι οργανωτές των μαραθωνίων με προσκαλούν να τιμήσω το μαραθώνιο τους με την παρουσία μου. Έχω κάνει μαραθωνίους σε Ρώμη, Βαρκελώνη, Παρίσι, Αμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αμβούργο, Βερολίνο και αλλού. Δεν ήμουν αθλητής. Βασικά είμαι πεζοπόρος. Κάνω στην Ολλανδία ένα φημισμένο τετραήμερο πεζοπορίας. Οι Ολλανδοί έχουν κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ελληνικού μαραθωνίου και τιμούν την ιστορία του αυθεντικού μαραθωνίου. Εχω συναντήσει πολλούς ξένους δρομείς που θεωρούν τιμή τους να αγωνιστούν στο μαραθώνιο της Ελλάδας»

ethnos.gr

Δείτε ακόμα

O Λεονταρίτης Τσολιάς από την Ολλανδία στον Μαραθώνιο της Αθήνας

Σχετικά