Ένα Σαββατοκύριακο στην Αγόριανη θα σε πείσει πως το χωριό δεν αξίζει πλέον να ζει στη σκιά της Αράχωβας

Στο άκουσμα της λέξης «Παρνασσός» το μυαλό των περισσότερων από εμάς πάει ασυναίσθητα στην δημοφιλέστατη Αράχωβα. Στο χωριό εκείνο που κάθε χειμώνα αποτελεί σημείο συνάντησης ταξιδιωτών από ολόκληρη της Ελλάδα, το οποίο έχει μεν το όνομα, αλλά δεν είναι το μοναδικό που έχει τη χάρη.

Αν ανήκεις στην κατηγορία παραθεριστών που επιθυμούν να αποφύγουν την πολυκοσμία και τις λίγο… τσιμπημένες τιμές της Αράχωβας, δεν έχεις παρά να μπεις στη διαδικασία να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, τα οποία πέρα από τη δημοφιλία, δεν έχουν τίποτα άλλο να ζηλέψουν από την κοσμοπολίτικη «πρωτεύουσα του χειμώνα».

Ένα από τα χωριά του Παρνασσού που -δικαίως- έχει αρχίσει να ξεχωρίζει και να διεκδικεί σθεναρά πλέον κομμάτι από την πίτα του χειμερινού τουρισμού της περιοχής, είναι η παραδοσιακή Αγόριανη.

Η Αγόριανη βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, 25 χιλιόμετρα από την Αράχωβα και χαρακτηρίζεται από τα πέτρινα, παραδοσιακά σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, ενώ βρίσκεται «πνιγμένη» μέσα στα έλατα και πεύκα, σε υψόμετρο 850 μέτρων.
Η ζωή στην Αγόριανη

Το χωριό έχει μία πανέμορφη λιθόκτιστη πλατεία, πάνω στην οποία βρίσκονται τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τα cozy cafe της. Οι επιλογές για φαγητό είναι αρκετές, οικονομικές και σίγουρα θα αφήσουν ικανοποιημένους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Στο χωριό τα τζάκια ανάβουν από το πρωί και οι καμινάδες που αναδύουν την μυρωδιά του καμένου ξύλου, δίνουν έξτρα πόντους στη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Από την κεντρική πλατεία ξεκινά ένα πετρόχτιστο μικρό μονοπάτι, το οποίο ανεβαίνει και φτάνει στον πανέμορφο καταρράκτη του χωριού. Ο καταρράκτης των 20 μέτρων αποτελεί το σήμα – κατατεθέν της Αγόριανης γι’ αυτό θα είναι τεράστιο λάθος να φύγεις από εκεί χωρίς να τον έχεις απολαύσει από κοντά.

Αν είσαι τύπος της δράσης και κάθε εξόρμηση την αντιμετωπίζεις σαν ευκαιρία για άθληση, στην Αγόριανη θα ξετρελαθείς. Από το χωριό ξεκινάει το πεζοπορικό μονοπάτι Ε4, το οποίο ενώνει το χωριό με του Δελφούς, με τη διαδρομή να αγγίζει τις 6 ώρες. Το μονοπάτι είναι απαιτητικό, όμως η εμπειρία που χαρίζει είναι ανεκτίμητη, καθώς θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις μέσα στο πιο όμορφο σημείο του δάσους αλλά και τα σπήλαια του Παρνασσού.

ethnos.gr

Σχετικά