Μήνυμα του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

amea λαμια

«Η 3η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού διεύρυνε το χάσμα των ανισοτήτων, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του κοινωνικού αποκλεισμού των συνανθρώπων μας με κάποια μορφή αδυναμίας, σωματικής ή πνευματικής.

Για τα άτομα με αναπηρία είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στην υγεία, παιδεία, απασχόληση και συμμετοχή στην κοινωνία. Σε κοινωνίες που θέλουν να θεωρούνται ευνομούμενες, πρέπει να προσφέρονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, διασφαλίζοντας ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα μείνει πίσω, κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα τεθεί στο περιθώριο.

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική, που θα προωθεί τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες, με παράλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Δεν αρκεί μόνο να αφιερώνουμε τη συγκεκριμένη ημέρα στα άτομα με αναπηρία. Θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, διασφαλίζοντας την ευημερία και αξιοπρέπειά τους», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, στο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο ένα εκατομμύριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν με αναπηρίες.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρήζει ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητές του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κ.λπ).

Σχετικά