Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πάνω από 206.000 ψήφισαν στο β΄γύρο

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία για δεύτερη Κυριακή στέλνοντας ηχηρό πολιτικό μήνυμα- 156.000 είχαν ψηφίσει στον δεύτερο γύρο το 2017
Περισσότεροι από 205.000 πολίτες ψήφισαν στον β’ γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό όσων συμμετείχαν στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία, το 2017. Πρόκειται για το 76% όσων πήγαν την πρώτη Κυριακή (270.000), ξεπερνώντας το 73% που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο του 2017 (είχαν πάει 156.000 από τους 212.000 του πρώτου γύρου).

Ειδικά στο λεκανοπέδιο από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες σημειωνόταν συνεχής και δυναμική ροή στα εκλογικά τμήματα. Ίδια «εικόνα» έχουν οι επιτελείς των δύο υποψηφίων και για τις άλλες περιφέρειες τη χώρας.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, στο ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσαν μισή ώρα παράταση στην ψηφοφορία (19:30). Εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση, τότε οι αρμόδιοι θα μπορούν να ανακοινώσουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα γύρω στις 21.00 το βράδυ, έχοντας πάντα καταχωρήσει και σημαντικό δείγμα από την Αττική.

Η ψηφοφορία διεξήχθη έτσι κι αλλιώς με πιο γρήγορους ρυθμούς σε όλα τα εκλογικά τμήματα -δεν άνοιξαν μόνο πέντε σε κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου- καθώς δεν καταγράφηκαν «ουρές» από την διαδικασία που ακολουθήθηκε την περασμένη Κυριακή για την υποβολή αίτησης-διαπίστευσης από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΕΔΕΚΑΠ, η αρμόδια επιτροπή για την διεξαγωγή των εκλογών και των όποιων ενστάσεων που κατατίθενται, υπογραμμίζει με οδηγία της ότι «o ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας , αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».

Στη συνέχεια- εξηγούν τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ- ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε περίπτωση η η εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής που προσβλέπει στην «αλλαγή σελίδας», στη δυναμική πορεία και σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις εθνικές κάλπες είναι πλέον θέμα ωρών.

Το φαβορί και τα προγνωστικά

Νίκος Ανδρουλάκης -το φαβορί που κατάφερε να εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο- και Γιώργος Παπανδρέου, που επιχείρησε με επιθετική «γραμμή» τις τελευταίες μέρες να συσπειρώσει δυνάμεις, εκτιμούν ότι η μαζική προσέλευση του κόσμου και αυτήν την Κυριακή θα ενδυναμώσει το εγχείρημα και θα αποτελέσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίτευξη του στόχου: την διασφάλιση της ενότητας της παράταξης για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις «διπλές» λόγω απλής αναλογικής εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, κάποια «στιγμή» μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει και αναμένει μια καθαρή εντολή από το αποτέλεσμα της αποψινής κάλπης. Πιστεύει ότι η μαζική συμμετοχή και αυτήν την Κυριακή θα διασφαλίσει την ενωτική επανεκκίνηση της παράταξης από τη Δευτέρα και θα διαψεύσει όλους όσοι προσβλέπουν στο «ξεφούσκωμα» της ελπίδας και σε μια ισχνή «νομιμοποίηση» του εγχειρήματος. Ποντάρει εκ νέου στο σύνθημα «ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία» και ετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα», καθώς η νίκη του έχει σχεδόν προεξοφληθεί.

Οι 99.120 ψήφοι που έλαβε στον πρώτο γύρο (36,88%) είναι ένας «αριθμός» που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές μπορεί πιο εύκολα να διευρυνθεί και σαφώς πιο δύσκολα να περιοριστεί, λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν από την καθαρή πρώτη νίκη του Ανδρουλάκη και των διαφαινόμενων συμμαχιών υπέρ της υποψηφιότητάς του μεταξύ της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι άνθρωποι σημειώνουν ότι η πολιτική δεν είναι βέβαια αριθμητική, αλλά και οι αδιάψευστοι αριθμοί είναι αναγκαίοι για τα πολιτικά συμπεράσματα και τις ασφαλείς εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά με βάση εκκίνησης τις σχεδόν 100 χιλιάδες ψηφοφόρων, προσδοκά ότι θα αποτρέψει «διαρροές» προς τον «καναπέ» και προσβλέπει στην ενδυνάμωση της νίκης του από απογοητευμένους παπανδρεϊκούς (ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε 75.183 ψήφους και ποσοστό 29,97% στον α’ γύρο), από την ευρεία επίσης δεξαμενή του Ανδρέα Λοβέρδου (έλαβε 69.827 ψήφους) αλλά και από των κ.κ Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη που τους ψήφισαν 8.733, 8.027 και 7.908 πολίτες αντίστοιχα. Οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη κρίνοντας από την κινητικότητα των τελευταίων ημερών και από την απήχηση του διλήμματος «ανανέωση ή ανακύκλωση» δεν αποκλείουν και μια νίκη με ποσοστό 60+, αν και αποφεύγουν τα προγνωστικά για το σκορ του δεύτερου γύρου. Εκφράζουν ωστόσο βεβαιότητα για το ότι ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου κινείται προς την πλευρά Ανδρουλάκη, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι και η πλευρά Παπανδρέου θα εξασφαλίσει εισροές από την ίδια δεξαμενή προς την δική της όχθη.

Βασικές προτεραιότητες του σχεδίου Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης, η αξιοποίηση της νέας γενιάς στελεχών, η αδιαμεσολάβητη σχέση του ίδιου με τους πολίτες που θα διατηρήσει με συνεχείς περιοδείες, η ισχυροποίηση των οργανώσεων σε όλη την χώρα, η οικοδόμηση ενός στιβαρού πολιτικού προγράμματος και η διεξαγωγή Συνεδρίου που θα σφραγίσει τις αποφάσεις – από την αλλαγή του ονόματος με την επαναφορά ως φαίνεται του ΠΑΣΟΚ σε πρώτο πλάνογια μέχρι την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στην πολιτική αυτονομία του κόμματος και – όπως και ο κ. Παπανδρέου- θεωρεί ότι η επιδίωξη της νέας ηγεσίας δεν μπορεί παρά να είναι το μεγάλωμα της παράταξης.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι αναμφίβολα τος κρας-τεστ των επιλογών για την εκπροσώπησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, μιας και ως ευρωβουλευτής δεν μπορεί να προεδρεύει των διαδικασιών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και αύριο- το αργότερο την Τρίτη- θα συγκαλέσει, εφόσον εκλεγεί, την κοινοβουλευτική ομάδα και θα προτείνει τέσσερις βουλευτές για τις θέσεις του Προέδρου, του γραμματέα της ΚΟ και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Η προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά αναμένονται για την τελική λίστα και τα μηνύματα της αποψινής κάλπης. Το μήνυμα της ανανέωσης λέγεται ότι θα οδηγήσει στην εκπροσώπησή του από τον Μιχάλη Κατρίνη, αν και δεν αποκλείεται να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στη «λίστα» προς αξιοποίηση ακούγεται επίσης ότι συμπεριλαμβάνονται και οι κ.κ Χάρης Καστανίδης, οι κυρίες, Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Λίτσα Λιακούλη κα. Έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πάντως υπογραμμίζει το ενδεχόμενο «εκπλήξεων», υποστηρίζοντας ότι ο νέος αρχηγός έχει κάθε λόγο να αναμένει το εκλογικό «απόσταγμα» της 12ης Δεκεμβρίου για να σταθμίσει τα νέα δεδομένα πριν από την κάθε του κίνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στον τελικό με την παραδοχή ότι η υποψηφιότητά του κινητοποίησε δυνάμεις και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της συνθήκης για την μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες. Φιλοδοξεί ότι οι πολίτες που τον στήριξαν στον πρώτο γύρο θα προσέλθουν μαζικά και στις σημερινές κάλπες κι ότι υπέρ της εκλογής του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα ταχθούν και ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και των κ.κ Χρηστίδη, Γερουλάνου και Καστανίδη.

Σχετικά