Μεγάλη διασπορά κρουσμάτων στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Εννέα ασθενείς μέχρι στιγμής μεταφέρθηκαν από το παθολογικό τμήμα στο αντίστοιχο τμήμα covid 19 λόγω θετικότητας στον ιό.

Μετά από μη ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση μέχρι στιγμής του ιού, έχουν βρεθεί θετικοί 3 ιατροί και άγνωστος αριθμός νοσηλευτών.

Οι εννέα ασθενείς που μεταφέρθηκαν πέραν των προβλημάτων που είχαν και νοσηλεύονταν στο παθολογικό τμήμα έχουν ελαφριά συμπτωματολογία από τον ιό, η μεταφορά τους όμως στο αρμόδιο τμήμα κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να παρακολουθηθούν ως προς την εξέλιξη της λοίμωξης από τον ιό.

Το μέγιστο πρόβλημα εντοπίζεται στη μόλυνση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού διότι αποδυναμώνεται δραματικά η στελέχωση του τμήματος και συνολικά του νοσοκομείου με άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης κι άλλων περιστατικών γενικής μη covid παθολογίας.

Ο αριθμός ρεκόρ έρχεται αμέσως μετά τους ανεύθυνους συγχρωτισμούς της Πρωτοχρονιάς και τα ανεξέλεγκτα πάρτι της νεολαίας που ούτως ή άλλως εμφανίζει πολύ ελαφριά συμπτωματολογία και κινδυνεύει λιγότερο διασπείροντας όμως πανεύκολα τον ιό σε ευπαθείς ομάδες.

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων άνω των 50.000 που ταυτοποιήθηκε σήμερα 04.01.22 καταδεικνύει και φωτογραφίζει το στέλεχος όμικρον αφού συμπίπτει με τον μικρό χρόνο επώασης των 5 ημερών που εμφανίζει το συγκεκριμένο στέλεχος.

Το αν το πρόβλημα θα παραμείνει διαχειρίσιμο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού που τελικά θα καταστεί θετικό και θα αποσυρθεί για το προβλεπόμενο πενθήμερο καραντίνας. Εφεδρείες δεν έχουμε, από το υπάρχον προσωπικό λειτουργεί ήδη το νεοσύστατο τμήμα covid αλλά και τα δύο εμβολιαστικά κέντρα στο νοσοκομείο που λειτουργούν με εξοντωτικούς ρυθμούς.

Η ευχή όλων είναι κανείς να μη νοσήσει σοβαρά και να επιστρέψουν όλοι σύντομα στη δύσκολη καθημερινότητα τους άλλωστε οι υγειονομικοί που ευρέθησαν ή θα βρεθούν θετικοί είναι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις.

Στα επαρχιακά νοσοκομεία που δεν λειτουργούν μονάδες εντατικής θεραπείας ή αυξημένης φροντίδας η πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού αν δεν αποφασιστεί η με σοβαρό τρόπο λειτουργία τους ίσως να μην ωφελούσε και πάρα πολύ.

Μπορούν όμως άνετα να απορροφήσουν τα ιδρύματα αυτά νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται εν αφθονία και είναι εξίσου απαραίτητο με τους ιατρούς. Αφού δεν μπορούν να προσληφθούν οι γιατροί που δεν υπάρχουν ας προσληφθούν νοσηλευτές που θα διευκολύνουν κατά πολύ την καθημερινή λειτουργία όλων των τμημάτων.

Σχόλιο ουσίας, το να είχαμε ανεμβολίαστους υγειονομικούς την παρούσα χρονική στιγμή στο χώρο του νοσοκομείου με την επικράτηση του στελέχους όμικρον, σημαίνει ότι όλοι τους θα είχαν κολλήσει και νοσήσει πολύ σοβαρότερα από τους εμβολιασμένους.

Θα ήταν τα πρώτα πολύ εύκολα θύματα που θα είχε καταβάλει ο ιός και οι νοσηλείες τους με τις πιθανές διασωληνώσεις τους θα μπλόκαραν λόγω στενής και συχνής επαφής με τον ιό, το σύστημα υγείας. Φυσικά θα είχαν διασπείρει και τον ιό με εκθετικό ρυθμό στον ευαίσθητο νοσοκομειακό χώρο που θα βρίσκονταν πολλές ώρες σε ανθρώπους που είχαν ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Ας εμβολιαστούν για να γυρίσουν πίσω, τους χρειαζόμαστε.

Κωνσταντίνος Πλιακοστάμος

Γενικός Χειρουργός στο ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σχετικά