Εσύ φοράς δυο πουλόβερ και χοντρές κάλτσες και η κολλητή σου ζακετούλα και γόβες! Και αναρωτιέσαι, “γιατί κρυώνω”;;;; Αλήθεια, γιατί αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά το κρύο από τους γύρω σου και γιατί κάποιοι άνθρωποι κρυώνουν περισσότερο από τους άλλους; Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα χοντρά και ζεστά ρούχα μάς είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες. Με μια ματιά όμως γύρω σου διαπιστώνεις ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο (χοντρά) ντυμένοι, ούτε κρυώνουμε στον ίδιο βαθμό. Τελικά, ποιος είναι ο λόγος που εσύ δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις χωρίς κασκόλ και χοντρές κάλτσες, ενώ υπάρχουν γύρω σου άνθρωποι που αντέχουν το κρύο, παρόλο που φορούν μόνο ένα λεπτό πουλοβεράκι; Είσαι απλώς υπερβολική ή η απάντηση βρίσκεται κάπου αλλού;
Ο εσωτερικός μας θερμοστάτης
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία σχετίζεται με το θερμορυθμιστικό κέντρο του οργανισμού, ένα “θερμοστάτη” ο οποίος βρίσκεται στον εγκέφαλό μας. Ο βασικός του ρόλος είναι να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας ώστε να μπορούν να δουλεύουν σωστά όλα τα όργανα και να επιτελούνται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού. Μια δεύτερη δουλειά που κάνει ο “θερμοστάτης” είναι να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και να στέλνει τα ανάλογα μηνύματα. Για παράδειγμα, μπορεί π.χ., να σου λέει ότι έχεις ανάγκη από περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο και να σε κινητοποιεί για να καταναλώσεις περισσότερο φαγητό. Τώρα καταλαβαίνεις γιατί με το που πιάνουν τα κρύα η σοκολάτα γίνεται η νέα καλύτερή σου φίλη!
Ο εσωτερικός σου θερμοστάτης
Όταν κρυώνεις, τρέμεις. “Αυτός ο μυϊκός τρόμος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός για να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος όταν κάνει κρύο” λέει η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος. Εκτός από το τρέμουλο, στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται ο μεταβολισμός, η ροή και η πίεση του αίματος στις αρτηρίες, ενώ συσπώνται τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα προς το περιβάλλον.
Γιατί οι γυναίκες κρυώνουμε περισσότερο από τους άνδρες;
Το ποσοστό του λιπώδους και του μυϊκού ιστού στο σώμα μας επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Συνήθως οι γυναίκες έχουμε χαμηλότερα ποσοστά και στα δύο είδη ιστού, οπότε, ναι, είναι θέμα οργανικό που κρυώνουμε περισσότερο και έχουμε παγωμένα πόδια! Ένας δεύτερος λόγος είναι πως οι γυναίκες έχουμε συνήθως χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους άνδρες. Εάν ο ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5, αυτό σημαίνει πως δεν έχεις αρκετό λιπώδη ιστό ώστε να “μονώνεται” το σώμα σου, αλλά και πως πιθανότατα δεν τρως αρκετά! Σε αυτή την περίπτωση ο μεταβολισμός σου δυσκολεύεται να παράξει αρκετή θερμότητα, με αποτέλεσμα να κρυώνεις περισσότερο από τους άλλους.
Μια καλή ιδέα για να ζεσταθείς
Οι σούπες, τα ζεστά ροφήματα, τα πικάντικα και τα λιπαρά φαγητά είναι ένας τρόπος για να αυξήσεις την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού σου, καθώς έχουν θερμογόνο αποτέλεσμα.