Τ. Ο. ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
NA ΜΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΗ Δ.Ε. ΘΙΣΒΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ!
ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΓΡΑΜΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ!
Οι συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση των χωριών και οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά πόσο κάλπικη και αντιλαϊκή είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης της ενέργειας» και της «πράσινης ανάπτυξης».
Ακολούθησε το permissos.gr στο facebook….για να μην χάνεις είδηση
Η Δ.Ε. Θίσβης εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ σε αυτή λειτουργεί βιομηχανική Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.
Δεκάδες αιολικά πάρκα, συνεχής εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών, ειδήσεις για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Με δυο λόγια, επενδύσεις πολλών – πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα, το δίκτυο διανομής του ρεύματος στα χωριά και τους οικισμούς της περιοχής παραμένει απαρχαιωμένο, ελλιπές και κακοσυντηρημένο. Τα χωριά περικυκλωμένα από ΑΠΕ, δεν έχουν σταθερή παροχή ρεύματος για τα σπίτια των κατοίκων τους…
Ενώ ένα βασικό τεχνικό πρόβλημα είναι ότι η γραμμή έχει μονή κατεύθυνση, υπάρχουν τουλάχιστον τρία δίκτυα μεταφοράς με τα οποία θα μπορούσε εύκολα να διασυνδεθεί και από την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε σε περίπτωση διακοπής η ρευματοδότηση να δίνεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο, τα τρία δίκτυα αφορούν ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αποτέλεσμα να μη δίνεται λύση.
Οι κρουνοί του χρήματος είναι ορθάνοιχτοι για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, όμως στάζουν μετά βίας όταν είναι να λειτουργήσουν οι στοιχειώδεις υποδομές για την ηλεκτροδότηση πέντε χωριών και δύο μεγάλων οικισμών…
Δεν πρόκειται για αβλεψία κάποιων παραγόντων του ΔΕΔΔΗΕ. Το θέμα έχει γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες, και μέσω παρεμβάσεων μας. Αντίθετα αποτελεί άλλη μία συνέπεια της μετατροπής της ενέργειας σε μέσο κερδοφορίας για τους ομίλους, σε συνδυασμό με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».
Βήμα το βήμα και με πλήρη μεθοδικότητα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών νομοθέτησαν την κατάτμηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη λειτουργία «χρηματιστηρίου ενέργειας», τη ριζική μείωση του προσωπικού και την αντικατάσταση με εργολάβους που απασχολούν συμβασιούχους, τη λειτουργία (και) του ΔΕΔΗΗΕ με κριτήριο το κόστος – όφελος.
Ειδικά οι δύο τελευταίοι παράγοντες έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στη συντήρηση των δικτύων διανομής της ενέργειας. Τα κονδύλια για τη συντήρηση έχουν μειωθεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» του ΔΕΔΔΗΕ και κατευθύνονται κατά προτεραιότητα σε έργα που θα στηρίξουν την κερδοφορία μεγάλων ομίλων παραγωγής ενέργειας. Αντίθετα, επικρατεί αδιαφορία για τη συντήρηση των δικτύων που ρευματοδοτούν ολόκληρα χωριά, όπως γίνεται με την περίπτωση της ΔΕ Θίσβης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, προκαλεί εντύπωση το πώς τοπικοί παράγοντες των κομμάτων που έχουν ψηφίσει με χέρια και πόδια τη συγκεκριμένη πολιτική, δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα. Μιλάμε για τους παράγοντες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή των κομμάτων που ανταγωνίζονται για το ποιος είναι πιο «πράσινος» από τον άλλο, που τα προγράμματα και οι προτάσεις τους για την ενέργεια μοιάζουν σα δύο σταγόνες νερού.
Στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και των πράσινων μπίζνες, το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνεται ολοένα και ακριβότερο, συνολικά η πρόσβαση του λαού σε αυτό θα δυσκολεύει.
Το αυτονόητο αίτημα για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής του ρεύματος προς τη ΔΕ Θίσβης και τη μετατροπή του μέσω διασύνδεσης σε διπλής ακτεύθυνσης θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί χθες. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν τεράστια ευθύνη και εκτίθενται ανεπανόρθωτα.
Η συλλογική διεκδίκηση του βασικού αυτού αιτήματος και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση αποτελούν τον ασφαλέστερο παράγοντα για να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το αναγκαίο έργο.
Παράλληλα, οι τεράστιες αντιφάσεις που μεγαλώνουν συνεχώς στον τομέα της ενέργειας αποδεικνύουν πόσο αναγκαία είναι η πάλη για ενέργεια – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.