Δήμος Θηβαίων: Δίκαια τα αιτήματα των νεφροπαθών της Βοιωτίας

Το Δ. Σ. του Δήμου Θηβαίων συμπαρίσταται με ψήφισμά του στα δίκαια αιτήματα των νεφροπαθών της Βοιωτίας

Την άμεση επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των νεφροπαθών ζητεί, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων, κρίνοντας παράλληλα επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης τόσο του Γενικού Νοσοκομείου της Θήβας όσο και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Λιβαδειάς με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ειδικότερα, το ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων αναφέρει τα εξής: 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων στην τακτική συνεδρίασή του, στις 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022, συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν γίνει γνωστά και αφορούν την ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών Βοιωτίας με ανακοίνωση του Συλλόγου «η Ελπίς» και την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν.Ν Λιβαδειάς, αλλά και όσα καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης επί του θέματος, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ και καταθέτει με την μορφή ψηφίσματος τα εξής:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Είναι δεδομένο ότι το ΕΣΥ και ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία παρουσιάζει διαχρονικά και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων φθίνουσα πορεία κάτι που ενέχει άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ζωή των πολιτών.

 Το ελλιπές επιστημονικό και μη προσωπικό στις ειδικότητες πρώτης γραμμής, η αδυναμία λειτουργίας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών είναι δεδομένα και η άμεση κάλυψή των με εξειδικευμένο και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αναγκαία και επιτακτική.

 Το σύστημα των μετακινήσεων των ιατρών καταγγέλλεται τόσο από τους ιατρούς όσο και από τους ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία των περιφερειακών νοσοκομείων και από το σύνολο σχεδόν των πολιτών,  κάτι που ομολογεί την αποτυχία της επιλογής αυτής και αυτό επιβάλλει την άμεση αναζήτηση διαφορετικής λύσης που δεν είναι άλλη από την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

 Ασφαλώς και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μέσο που να υποχρεώνει τον διορισμό ιατρών και νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού και μάλιστα ειδικοτήτων που σπανίζουν. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος ως ο αρμόδιος φορέας ανάπτυξης και λειτουργίας του συστήματος Υγείας πρέπει να προσδώσει κίνητρα για την πρόσληψή τους και ένα από αυτά είναι η άμεση μονιμοποίηση. 

 Ιδιαίτερη αναφορά και επισήμανση γίνεται στο ζήτημα των νεφροπαθών του Νομού μας. 

Παρόλη την μεγάλη ευαισθησία, την θέληση και τον χαρακτηριστικό επαγγελματισμό των Ιατρών του Νεφρολογικού τμήματος και της Μονάδας τεχνητού νεφρού του Γ.Ν.Ν Λιβαδειάς οι παροχές προς τους Νεφροπαθείς είναι σαφώς μειωμένες και αυτό οφείλεται στην ελλιπή στελέχωση του τμήματος μιας και από τις πέντε θέσεις εξειδικευμένων ιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα εργάζονται  τρεις. Αυτό επιβαρύνεται επί πλέον από το θέμα των μετακινήσεων ιατρών σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο 46  νεφροπαθείς από τους 72 που είναι η δυναμική του.

Έτσι λοιπόν το Δ.Σ Θηβαίων με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση και ΟΜΟΘΥΜΗ βούληση,  όχι μόνο συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα των νεφροπαθών για τα οποία ζητάει την άμεση επίλυσή των,  των τοπικών Κοινωνιών και των πολιτών αλλά απαιτεί και διεκδικεί δυναμικά μαζί τους προτείνοντας: 

Την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας καλύπτοντας το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων χωρίς καθυστερήσεις με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών.

Την μονιμοποίηση όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα.

Την κατάργηση του καθεστώτος της μετακίνησης των ιατρών για κάλυψη καθηκόντων σε άλλα τμήματα ή δομές και μονάδες υγείας.

Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που επαναφέρει τα οικονομικά δεδομένα των  Ιατρών και του προσωπικού των ιδρυμάτων υγείας σε επίπεδα ίδια προ των μνημονιακών περικοπών του 2012 και την καταβολή των οικονομικών διαφόρων αναδρομικά.

Επαναφέρουμε και υπενθυμίζουμε δυναμικά δηλώνοντας την δεδομένη αντίδρασή μας σε οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να υπάρξει τώρα ή στο μέλλον η οποία αφορά την υποβάθμιση η συγχώνευση των νοσοκομείων ή άλλων δομών υγείας της περιοχής μας.

Προτείνουμε την σύσκεψη όλων των θεσμικών φορέων του Νομού μας και την διεκδίκηση από κοινού όλων των δίκαιων αιτημάτων των ευαίσθητων ομάδων και του συνόλου των πολιτών μας».

Δείτε ακόμη

Έλλειψη προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Σχετικά