Το τελευταίο αντίο στην Έλσα Παπαδημητρίου

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης τελέστηκε στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο η εξόδιος ακολουθία της πρώην βουλευτού Αργολίδας Έλσας Παπαδημητρίου.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρουσία της οικογενείας, συγγενών και πλήθους κόσμου που συνέρρευσε για  να αποχαιρετίσει την Έλσα Παπαδημητρίου στο τελευταίο της ταξίδι.

Tο παρών έδωσαν εκατοντάδες φίλοι, συνεργάτες, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, που γνώρισαν, συνεργάστηκαν και εκτίμησαν στην μακρόχρονη πολιτικής της πορεία την προσωπικότητα της Έλσας Παπαδημητρίου.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εκπροσωπώντας και το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας, ενώ παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η Έλσα Παπαδημητρίου απέκτησε μία κόρη από τον γάμο της με τον Σπυρίδωνα Κατσώτα και είχε δύο εγγονές. 

Ο ενταφιασμός της σορού έγινε στο κοιμητήριο Ναυπλίου σε οικογενειακό τάφο.

Ο πολιτικός βίος της εκλιπούσας

Η Έλσα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1942. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Berkeley και το ΕΜΠ, όπου διετέλεσε επιμελήτρια. Εργάστηκε ως αρχιτέκτων αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ιταλία και την Ελλάδα, έως το 1989, οπότε αποφάσισε να διακόψει την άσκηση της αρχιτεκτονικής για να ασχοληθεί με τα δημόσια πράγματα, αρχικά ως γενική γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (1990-1992) και στη συνέχεια ως γενική γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔ. (1992-1993).

Εξελέγη βουλευτής Αργολίδας με τη Νέα Δημοκρατία για έξι κοινοβουλευτικές θητείες (εκλογές 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009). Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής (2007-2009), ενώ το διάστημα 2009 -2011 ήταν ανεξάρτητη βουλευτής.

Υπήρξε πολιτικός με «κεντρώο» προσανατολισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας δράσης της εξέφρασε με συνέπεια και σθένος εκσυγχρονιστικές απόψεις για κρίσιμα θέματα.

Ήταν συνιδρύτρια της Διακοινοβουλευτικής Πρωτοβουλίας Ελλάδας-Τουρκίας και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την παρακολούθηση της πολιτικής για τη μετανάστευση. Ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη (ΟΗΕ, Παλαιστίνη-Ισραήλ, Ιράκ, Τουρκία, κ.ά.), για θέματα ισότητας, για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανέπτυξε αξιόλογη διεθνή δραστηριότητα, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και τη Νέα Δημοκρατία σε παγκόσμιες συνδιασκέψεις. Επικέντρωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου ήταν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κατά την περίοδο 2004-2007 και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και, από το 2007, Επίτιμο διά Βίου Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Πηγή: Αργολικές Ειδήσεις

Σχετικά