«Η Ρούλα, δεν είναι άρρωστη, δεν παίρνει από φάρμακα, δεν προχωρά η ψυχοθεραπεία. Δυστυχώς, είναι διαμορφωμένη»…
Το ψυχολογικό προφίλ της 33χρονης Ρούλας, η οποία κρίθηκε προφυλακιστέα για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της και μεταφέρθηκε σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού, σκιαγράφησε ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.
«Δεν υπάρχει ψυχιατρική νόσος. Υπάρχει μόνο μία διαταραχή προσωπικότητας, η οποία δημιουργείται από πάρα πολύ νωρίς, δηλαδή από την εφηβεία κι αν δεν την προλάβουμε, δυστυχώς θα δημιουργηθεί ένας άνθρωπος ο οποίος στη ζωή του μπορεί να κάνει κακό. Και αυτός που μπορεί να κάνει το κακό, κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να είναι ο εν δυνάμει δολοφόνος και μετέπειτα ο κανονικός δολοφόνος», είπε συγκεκριμένα.
Όπως εξήγησε ο γνωστός ψυχίατρος, μιλώντας στο Star αυτή η διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνει βία, παραβατικότητα, επιθετικότητα, έλλειψη συναισθημάτων, τύψεων και ενοχών.
«Αυτήν τη στιγμή μιλάμε για ένα παιδί το οποίο έχει πεθάνει και το οποίο έχει πάρει κεταμίνη. Την κεταμίνη δεν μπορεί να τη δώσει κανένας άλλος εκτός από αυτόν που είναι δίπλα… δίπλα ήταν η Ρούλα… έχει τελειώσει η υπόθεση.
Έτσι κι αλλιώς, τώρα μιλούν όλοι για την προσωπικότητά της, οι πρώην, οι νυν, συγγενείς, φίλοι, γείτονες και μαζεύεται όλο αυτό το υλικό το οποίο δείχνει στην πραγματικότητα ότι έχουμε να κάνουμε με μία γυναίκα η οποία είναι διαταραγμένη στην προσωπικότητά της και δεν είναι άρρωστη. Το τονίζω αυτό για να μη βρεθεί κανένας να δώσει χαρτί που θα γράφει πάνω ψυχωτική συνδρομή», συμπλήρωσε.
Τι κοινό έχει η Ρούλα με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
Συνεχίζοντας να σκιαγραφεί το ψυχολογικό προφίλ της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο κ. Σούρας την τοποθέτησε στο «ίδιο κάδρο», με δράστες ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι μεταξύ τους όλοι έχουν κοινά στοιχεία.
«Υπάρχουν παραδείγματα άπειρα στην ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Πηγαίνοντας πίσω μπορείτε να δείτε τι έγινε με την Τοπαλούδη στη Ρόδο, τι έγινε με την Εφη, τι έγινε με τον Μπάμπη των Γλυκών Νερών, τι έγινε στη Φολέγανδρο, τι έγινε στην Ανδραβίδα που σκότωσε 4 παιδιά. Όλοι αυτοί δεν είναι ψυχιατρικά άρρωστοι, αλλά είναι διαμορφωμένοι δολοφόνοι που κάποια στιγμή στη ζωή τους θα κάνουν ένα πολύ μεγάλο κακό.
Μία τέτοια προσωπικότητα είναι η Ρούλα. Δεν είναι άρρωστη, δεν παίρνει από φάρμακα, δεν προχωρά η ψυχοθεραπεία. Δυστυχώς, είναι διαμορφωμένη», είπε.
Όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση της Πισπιρίγκου, η μόνη λύση θα ήταν η πρόληψη από την οικογένειά της, όταν η ίδια από πολύ παλιά είχε αρχίσει να δείχνει τα συμπτώματα, κάτι που όμως που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να «φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Ο κ. Σούρας, χαρακτήρισε τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ως μία γυναίκα η οποία έχει πάντοτε την ίδια εικόνα.
«Μιλάει ψυχρά. Είναι ψυχρή. Την ενδιαφέρει ως επί το πλείστον ο δημοσιογράφος, η κάμερα, το κανάλι και τίποτα παραπάνω. Έχει άπειρα ναρκισσιστικά στοιχεία.
Εμένα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σε όλη αυτή τη διαδικασία που την έχω δει δε μου έβγαλε ποτέ συναίσθημα, ούτε χαρά, ούτε στεναχώρια, ούτε λύπη.
Δεν είμαι εγώ κάποιος ο οποίος θα απαιτήσει από τον άλλον να πενθήσει, αλλά αν μη τι άλλο η κοινή λογική λέει ότι όταν δεν μπορείς να πενθήσεις ή όταν έχεις υποστεί αυτό που έχεις υποστεί, υπάρχει και μία μαγική λέξη η οποία λέγεται σιωπή», είπε.
«Αναμενόμενος ο φόβος. Είναι η πιο μισητή γυναίκα στον κόσμο»
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των συνηγόρων της Ρούλας, ότι η ίδια φοβάται για την ασφάλειά της μέσα στις φυλακές και αν αυτό είναι κάτι που συνάδει με το προφίλ της «σκληρής», όπως έχει βγει μέσα από το στενό περιβάλλον της, ο κ. Σούρας σημείωσε: «Είναι αναμενόμενος αυτός ο φόβος. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο μισητή γυναίκα στον κόσμο. Είδατε ότι στις φυλακές Θήβας δεν την θέλησαν και για αυτό την έβαλαν στον Κορυδαλλό. Απ’ έξω φώναζαν, ούρλιαζαν, έβριζαν… Ένας χαμός επικρατούσε.
Είναι επόμενο να υπάρχει κάποιος φόβος. Δεν πάει να πει ότι θα συμβεί. Αλλά ο φόβος υπάρχει πάντοτε. Ο φόβος δεν είναι ότι κάποιος θα τη βρίσει… είναι μήπως την σκοτώσουν. Όσο σκληρός και αν είσαι πιστεύω ότι αυτός ο φόβος είναι αυτονόητος στον κάθε άνθρωπο. Μήπως όμως, αν το πάρουμε διαφορετικά, αυτός ο φόβος δηλώνει και την ενοχή της;», είπε.
Εγκλημα του αιώνα
Το έγκλημα του αιώνα» είναι η υπόθεση της Πάτρας, σύμφωνα με τον έμπειρο αστυνομικό δημοσιογράφο, Πάνο Σόμπολο. Ο ίδιος μίλησε στον «αέρα» του Open για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον θάνατο των τριών παιδιών της, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλο έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα, μιλώντας για τις γυναίκες που «κάνουν κακό στα παιδιά» για να επιστρέψει ο σύντροφος /σύζυγός τους σε εκείνες.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του «το έγκλημα του αιώνα» εξήγησε ότι «Δολοφονίες, παιδοκτονίες είχαμε πάντοτε. Από παλιά, βέβαια σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα». Αυτό, όμως, το έγκλημα, «είναι διαφορετικό από τα άλλα και για αυτά που προηγήθηκαν και για αυτά που βιώνουμε τώρα όλες αυτές τις μέρες, αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν».
«Δεν νομίζω να υπάρξει ομολογία, είναι σκληρή η κατηγορούμενη»
Σε αυτό το σημείο έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση των Γλυκών Νερών, όπου ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δολοφόνησε την 20χρονη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει.
«Γυναικοκτονίες, δολοφονία γυναικών είναι το σωστό, έχουμε πάρα πολλές. Γιατί όμως αυτό συγκλόνισε τον κόσμο; Είδατε τι προηγήθηκε. Μέχρι και τον σκύλο θανάτωσε. Είδατε τι έλεγε στη διάρκεια των ανακρίσεων, στις δηλώσεις πώς παρουσίαζε τα πράγματα ο πιλότος και οι αστυνομικοί χρειάστηκαν 37 μέρες για να φτάσουν στο να δέσουν την υπόθεση και να εξιχνιάσουν το έγκλημα και να ομολογήσει ο κατηγορούμενος, ο φερόμενος ως δράστης» είπε ο κ. Σόμπολος.
«Εδώ, δεν φαίνεται να έχουμε ομολογία. Δεν νομίζω να υπάρξει. Είναι σκληρή η κατηγορούμενη, δεν βλέπω να έχουμε ομολογία εδώ. Είναι ο χαρακτήρας τέτοιος» πρόσθεσε.