Συναντήσεις του Δ.Κουτσούμπα με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας-ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε σήμερα τη Θήβα, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχό της, αλλά και με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.


Αφορμή της επίσκεψης, αλλά και κύριο θέμα των συζητήσεων, αποτέλεσε η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα και η ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής, ώστε να προστατευτεί πρωτίστως η ζωή, αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων, οι υποδομές κλπ. Ιδιαίτερα στάθηκε στους προληπτικούς ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιηθούν στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια, τις δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους δουλειάς. Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε σε όλες του τις συναντήσεις με τους φορείς της Θήβας ότι το ΚΚΕ επανακατέθεσε τη σχετική του Ερώτηση στη Βουλή, η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί από την κυβέρνηση.


Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε στην επιτυχία της απεργίας της 6ης Απρίλη, όπου ο “νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά”, στους αγώνες που πρέπει να εκδηλωθούν και το επόμενο διάστημα, με ταξικό προσανατολισμό, ενάντια στο συμβιβασμό με τη μεγαλοεργοδοσία.
Σε ό,τι αφορά το κύμα ακρίβειας σημείωσε ότι αυτό “δεν δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, αλλά αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλοι σιτοβολώνες από τους οποίους εισάγει η Ελλάδα σιτάρι, ενώ λόγω της ΚΑΠ δεν μπορεί παράγει το δικό της σιτάρι. Ομοίως και σε ό,τι αφορά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν, το αμερικανικό LNG τώρα, ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, με την οποία η χώρα μπορεί να έχει δικό της σχέδιο αξιοποίησης όλων των πόρων που διαθέτει, τον λιγνίτη, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τη γεωθερμία, το υδάτινο δυναμικό, ώστε “να μη γονατίζει ο λαός”.


Ενώ, ακόμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το 50% και το ΚΙΝΑΛ το 75%, “που δείχνει ότι στα βασικά συμφωνούν”.
Στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η έξαρση των ανατιμήσεων -και μάλιστα μετά από μια δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και την εκδήλωση της πανδημίας- αποτυπώνεται και στον τζίρο των καταστημάτων και πως είναι οι μικρές επιχειρήσεις που πληρώνουν αυτή την κατάσταση. Σημείωσε πως τα “επιδόματα – ψίχουλα” που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δε λύνουν το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας πως οι επιδοτήσεις του “αναπτυξιακού του 2016” από τις περιφέρειες κινήθηκαν στα επίπεδα του 1-2% των διαθέσιμων πόρων προς τις μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις “αντοχές της οικονομίας” σχολίασε ότι βρίσκονται χρήματα ώστε να δίνονται φοροαπαλλαγές σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τους εφοπλιστές κ.ά, αλλά όχι για τους μεροκοματιάρηδες, τους οποίους τους “κοπανάνε” στους φόρους.


Τέλος, αναφέρθηκε στην Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και στα επείγοντα μέτρα που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοπασχολούμενοι ενάντια στην ακρίβεια, όπως την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ενέργεια. Ενώ, ειδικά για τους αυτοαπαχολούμενους και επαγγελματίες σημείωσε την ανάγκη να μην “επιστραφεί η επιστρεπτέα προκαταβολή”, να υπάρξει δραστική μείωση σε χρέη και τόκους και να επιστρέψει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

Με αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας είχε συνάντηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψη σήμερα στην πόλη.

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θηβαίων Γ. Αναστασίου και με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου. Σε δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως χρειάζεται άμεσα προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος σε κτίρια και κατοικίες.

Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου ο πρόεδρός του Βασίλης Γκέλης ανέφερε ότι υπάρχει ραγδαία μείωση των εσόδων, πως 2 στα 3 καταστήματα δεν μπορούν να πληρώσουν για Ενέργεια και 3 στα 4 δυσκολεύονται να καταβάλουν τις εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η έξαρση των ανατιμήσεων -και μάλιστα μετά από μια δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και την εκδήλωση της πανδημίας- αποτυπώνεται και στον τζίρο των καταστημάτων και πως είναι οι μικρές επιχειρήσεις που πληρώνουν αυτή την κατάσταση. Σημείωσε πως τα επιδόματα-ψίχουλα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν λύνουν το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας πως οι επιδοτήσεις του «αναπτυξιακού» του 2016 από τις Περιφέρειες κινήθηκαν στα επίπεδα του 1-2% των διαθέσιμων πόρων προς τις μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις «αντοχές της οικονομίας», σχολίασε ότι βρίσκονται χρήματα ώστε να δίνονται φοροαπαλλαγές σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τους εφοπλιστές κ.ά., αλλά όχι για τους μεροκαματιάρηδες, τους οποίους τους «κοπανάνε» στους φόρους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την ουσιαστική στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και συνολικά του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και στα επείγοντα μέτρα που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοπασχολούμενοι ενάντια στην ακρίβεια, όπως την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ενέργεια. Ενώ, ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες σημείωσε την ανάγκη να μην επιστραφεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, να υπάρξει δραστική μείωση σε χρέη και τόκους και να επιστρέψει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα έναν πάπυρο με την επτάπυλη Θήβα και τοπικά κρασιά.

902.gr

Δείτε ακόμη

Ο Κουτσούμπας στη Θήβα-Άμεσα προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος σε κτίρια και κατοικίες-ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά