Νέες επενδύσεις και εργοστάσια φέρνουν οι 23 Γάλλοι επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα

Νέο κύκλο επενδύσεων φέρνει στην Ελλάδα η επίσκεψη της γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής, του συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών από τη Γαλλία (MEDEF) στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Στο κάδρο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εκτός από νέες επενδύσεις από επιχειρήσεις που ήδη διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα, θα βρεθούν προσεχώς και επενδύσεις για τη δημιουργία νέων εργοστασιακών μονάδων από επιχειρήσεις που δεν διατηρούν ακόμα δραστηριότητα στη χώρα μας.

Μεταξύ των συναντήσεων που είχαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες συνάντησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και οκτώ υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ψηλά στην ατζέντα οι ΑΠΕ – Στο επίκεντρο μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη στιγμή που
καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη η μείωση των εκπομπών αερίων και δεδομένου ότι η Ελλάδα προσφέρει τις προοπτικές εκείνες για την ανάπτυξη υποδομών αυτής της μορφής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Γάλλων επιχειρηματιών τίθενται μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα μας με έμφαση εκτός των άλλων σε τομείς που σχετίζονται με την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γεωργιάδης: Σοβαρές συζητήσεις σε δύο περιπτώσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ και επανεκπαίδευση 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους επιχειρηματίες, αναφέρει στο Capital.gr ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις σε δύο των περιπτώσεων για επικείμενες επενδύσεις στη χώρα μας:

“To ενδιαφέρον των συζητήσεων με τους Γάλλους επιχειρηματίες επικεντρώνεται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της επανεκπαίδευσης του προσωπικού, της αμυντικής βιομηχανίας και του digital. Έχουν ήδη ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις σε δύο περιπτώσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επανεκπαίδευσης (reskilling)”.

Θ. Σκυλακάκης: Στο επίκεντρο δημοσιονομικά και ταμείο ανάκαμψης

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης: “πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά καθώς και για τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος ήταν ουσιαστικά να αξιολογήσουν το τοπίο στο πλαίσιο των κινήσεων που στοχεύουν να πραγματοποιήσουν προσεχώς στην Ελλάδα”.

Ο κ. Σκυλακάκης ήταν εκ των υπουργών που συμμετείχαν στις συναντήσεις με τη γαλλική αποστολή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, King George, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αλλά και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερακάκη αλλά και του ΣΕΒ υπό τον πρόεδρό του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης παρατέθηκε κλειστό δείπνο στη γαλλική αποστολή στις εγκαταστάσεις της γαλλικής πρεσβείας, υπό τον Γάλλο πρέσβη, Patrick Maisonnave.

Στο 1,5 δισ. ευρώ οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

H Γαλλία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, καλωσορίζοντας τη γαλλική αποστολή στην Ελλάδα. Οι γαλλικές επενδύσεις ανήλθαν συνολικά σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2021.

Ανάμεσα τους: Η Vinci στις υποδομές, η Lafarge (Τσιμεντοβιομηχανία), Michelin (διατηρεί εγκαταστάσεις logistics στον Αυλώνα) και Imerys (βωξίτες), Ocean Winds, Akuo Energy, Valorem στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, L’oreal στα καλλυντικά, Pierre Fabre και Anosi – Aventis στα φαρμακευτικά, AXA και Groupama στις ασφάλειες, Τhales και Alstom στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, Danone, Delifrance και Pernod – Ricard στη βιομηχανία τροφίμων, Sofitel στον ξενοδοχειακό κλάδο και αρκετές ακόμη.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην αποστολή του MEDEF στην Ελλάδα

Aerophile: Παγκόσμιος κολοσσός στα αερόστατα)

Agence Alps: Δραστηριότητα στον τομέα του μάρκετινγκ και του τουρισμού

Η Airbus αποτελεί μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην παγκόσμια αεροναυπηγική. Tα έσοδά της το 2021 ήταν 52,15 δισεκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη 4,17 δισεκατομμύρια και συνολική αξία περιουσιακών στοιχείων 107 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Όμιλος Bolloré, ιδρύθηκε το 1822. Eλέγχεται κατά πλειοψηφία από την οικογένεια Bolloré με κύκλο εργασιών 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και EBITDA 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κατέχει ισχυρή δραστηριότητα στους τρεις τομείς δραστηριοτήτων του: μεταφορές και logistics, επικοινωνίες, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνίες. Δραστηριοποιείται σε 130 χώρες.

Η Brics Access είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται και μεσολαβεί για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ γαλλικών εταιρειών και των ομολόγων τους σε αναδυόμενες χώρες και έχει την έδρα της στο Παρίσι.

Το όνομα της Bouygues Batiment International ακούστηκε εντονότερα στην Ελλάδα πρόσφατα. Πρόκειται  για την εταιρεία που πρόσφατα επιλέχθηκε για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης (Early Contractor Involvement) για τον Πύργο Κατοικιών στο Ελληνικό (Μαρίνα Tower)

Η Bouygues απασχολεί περισσότερα από 25.000 άτομα, έχει κύκλο εργασιών περίπου 2 δισ. ευρώ και έχει υλοποιήσει εκατοντάδες έργα παγκοσμίως, καλύπτοντας όλους τους τομείς του κατασκευαστικού κλάδου, που περιλαμβάνουν υποδομές, κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχειακές μονάδες, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, ουρανοξύστες και έργα μεγάλης κλίμακας. 

Ο όμιλος Egis διατηρεί παρουσία στους τομείς της συμβουλευτικής και των κατασκευών, με δραστηριότητα σε 120 χώρες του κόσμου και κύκλο εργασιών το 2021 που ανήλθε στο 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος Fives δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού και στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τη βιομηχανία

Galileo Global Education δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης καθώς διατηρεί εκπαιδευτικά κέντρα σε 13 χώρες στους τομείς των τεχνών, του σχεδίου, της επικοινωνίας.

Νaval Group: Είναι παγκόσμιου βεληνεκούς βιομηχανία στον τομέα των αμυντικών συστημάτων και ένας βιομηχανικός όμιλος που ειδικεύεται στη ναυτική άμυνα. Ο όμιλος απασχολεί σχεδόν 16.000 άτομα σε 18 χώρες με τζίρο 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Ιveco: Με δραστηριότητα στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την πώληση οχημάτων μεταξύ των οποίων στρατιωτικά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία. Tα έσοδα του ομίλου το 2020 ήταν 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ από 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

H L’ Oreal αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο στον κόσμο στον τομέα των καλλυντικών με κύκλο εργασιών 32,28 δισεκατομμυριων ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη την ίδια χρονιά ύψους 4,59 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος Thales με παρουσία στους τομείς της άμυνας και της αεροναυπηγικής έχει τζίρο περί τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, απασχολεί 61.000 άτομα και δραστηριοποιείται σε 56 χώρες.

Safran Group: Ο κύκλος εργασιών του ομίλου που δραστηριοποιείται στην αεροναυπηγική, στον αμυντικό εξοπλισμό και την παροχή εξοπλισμού εσωτερικό των αεροσκαφών ήταν 15,25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Sulo εστιάζει στην διαχείριση των απορριμμάτων και σε λύσεις κυκλικής οικονομίας.

H Louis Dreyfus Armateurs έχει επιχειρηματική διαδρομή για περισσότερα από 165 χρόνια σε τομείς που ξεκινούν από τον σχεδιασμό πλοίων έως τις ναυτιλιακές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς: logistics και μεταφορές ξηρού φορτίου.

Vinci Παραχωρήσεις: Η Vinci είναι διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα παραχωρήσεων, ενέργειας και κατασκευών, απασχολώντας περισσότερους από 260.000 εργαζομένους σε περίπου 120 χώρες. Σχεδιάζει, χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και διαχειρίζεται υποδομές και εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και των μεταφορών. Επισημαίνεται ότι, η θυγατρική της, Vinci Autoroutes, είναι ο κορυφαίος διαχειριστής παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων στη Γαλλία.

H RATP Development διατηρεί συστήματα αστικών και υπεραστικών μεταφορών με μέσα σταθερής τροχιάς σε 14 χώρες, σε τέσσερις ηπείρους, μεταφέροντας περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο επιβάτες ετησίως. Η μητρική εταιρεία, RATP, είναι ο κύριος μεταφορέας ατόμων στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές.

O όμιλος Setec με παρουσία στις κατασκευές και στη μελέτη κατασκευών είχε έσοδα 374 εκατομμύρια ευρώ το 2021, εκ των οποίων το 30% προήλθε από την δραστηριότητά του εκτός Γαλλίας. Απασχολεί περί τα 3.300 άτομα προσωπικό και έχει παρουσία σε 20 χώρες.

Idemia: Διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες πιστοποίησης ταυτότητας, βρίσκοντας λύσεις στη βιομετρία, την κρυπτογραφία, τα συστήματα, την ανάλυση δεδομένων και τις έξυπνες συσκευές. Ο κύκλος εργασιών της το 2021 ανήλθε στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απασχολεί περί τους 15.000 εργαζόμενους.

Η Gican διατηρεί δραστηριότητα στα ναυπηγεία, στην κατασκευή συστημάτων και εξοπλισμού, την κατασκευή, τη συντήρηση και την υλοποίηση στρατιωτικών και πολιτικών πλοίων, καθώς στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας και των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Sagemcom: Οι τομείς ενδιαφέροντός της είναι η διαχείριση της ενέργειας και οι τηλεπικοινωνιακές λύσεις.

H Saur είναι ένας διεθνής παίκτης στον τομέα του νερού. Δραστηριοποιείται σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες και Σιγκαπούρη. Έχει ετήσια έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (2021) και 60 ενεργές πατέντες για καινοτομίες που σχετίζονται με το νερό, απασχολεί 12.000 άτομα. Διαθέτει τρεις τομείς: υπηρεσίες νερού, μηχανική νερού και βιομηχανικές λύσεις υδάτων.

Σχετικά