Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας σύγχρονης γέφυρας Γουβών

Αποκαταστάθηκε με τον πλέον ασφαλή τρόπο

η κυκλοφορία επί της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα,  Τετάρτη 01 Ιουνίου 2022, αυτοψία στη νέα γέφυρα Γουβών του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδίδεται σε κυκλοφορία.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Κώστας Γαλάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας Βαγγέλης Κούκουζας, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαρία Αναγνώστου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών Δημήτρης Βουρδάνος και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την διαχείριση της πανδημίας Covid-19 Ανδρέας Τοουλιάς.

Μαζί με τον Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά, Δημοτικούς Συμβούλους και υπηρεσιακά στελέχη ενημερώθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ «ΧΑΛΚΙΔΑΣ – ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ 11-12-2019 ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.500.000 € (με ΦΠΑ).

Η νέα σύγχρονη γέφυρα των Γουβών έχει άνοιγμα 32 μέτρων -χωρίς ενδιάμεσα βάθρα- πλάτος 14μ. και καθαρό ύψος (υδραυλικής διατομής) περίπου 5μ., με πλάκα ανωδομής που εδράζεται σε 6 προκατασκευασμένες και προεντεταμένες δοκούς ύψους 1,90 μ. και μήκους 32μ.

Τα ακρόβαθρα της γέφυρας είναι τοιχοειδή βάθρα, που θεμελιώνονται πάνω σε 10 φρεατοπασσάλους, βάθους 26μ. για το ακρόβαθρο προς Αγριοβότανο και 23μ. για το αντίστοιχο προς Γούβες. Για την υδραυλική προστασία της γέφυρας έγινε διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού, ενώ κατασκευάσθηκαν πτερυγότοιχοι επί των ακροβάθρων, πλάκα προστασίας επί της κοίτης του ποταμού, καθώς και συρματοκιβώτια επί των πρανών του ποταμού.

Μετά την επίβλεψη του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Με χαρά – και ανακούφιση – παραδίδουμε σε κυκλοφορία τη νέα γέφυρα Γουβών. Ένα έργο που ξεκίνησε γρήγορα, αλλά στην πορεία συνάντησε μεγάλα εμπόδια, που το έφεραν πίσω χρονικά. Με σκληρή δουλειά και όπλο την κατανόηση και την υπομονή των βορειοευβοιωτών συμπολιτών μας, βρήκαμε λύσεις και ολοκληρώσαμε ένα δύσκολο, όσο και σημαντικό έργο. Καλορίζικη!»

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Η νέα σύγχρονη γέφυρα Γουβών επιστρέφει στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά και των επισκεπτών της βόρειας Εύβοιας, την ασφάλεια και την ποιότητα στις μετακινήσεις τους σε αυτό το τόσο κομβικό σημείο του εθνικού μας δικτύου.  Το έργο αυτό, που ήρθε ως αποτέλεσμα ενός ακραίου καιρικού φαινομένου στις αρχές της θητείας μας, το οποίο δυστυχώς ακολούθησαν πολλά και σοβαρά αντίστοιχα χτυπήματα στο όμορφο νησί μας, συμβολίζει τόσο για εμάς στην αυτοδιοίκηση, όσο και για όλους τους συμπολίτες μας πως όσες φορές και αν πέσουμε, όλοι μαζί άλλες τόσες θα ξανασηκωθούμε».

Σχετικά