Με επιτυχία η εκδήλωση του ΕΣΥΝ Βοιωτίας στη Λιβαδειά

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Μαΐου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στην Λιβαδειά η εκδήλωση που διοργάνωσε το  παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, το ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» και το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Βοιωτίας. 

Το ΕΣΥΝ Βοιωτίας χαιρετίζει όλους τους φίλους και συνοδοιπόρους που συμμετείχαν στην εκδήλωση κι ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Ορέστη Παπαγιαννόπουλο ψυχολόγο – μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΕΣΥΝ, τον Αργύρη Σκόνδρα κοινωνιολόγο – μέλος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών Βοιωτίας και την Αιμιλία Μπουζά ψυχολόγο, εκ μέρους του συμβουλευτικού σταθμού ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει»,  οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παραβρισκόμενους  την επιστημονική τους γνώση και τις εμπειρίες από τον χώρο της πρόληψης, της απεξάρτησης και του αντιναρκωτικού κινήματος. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Γιώργος Στάντζος κι εκ μέρους του Δημάρχου Λεβαδέων χαιρέτησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βάλια Καράβα.

Ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος ανέλυσε τους νέους μύθους και τα fake news γύρω από τη χρήση ναρκωτικών καθώς και το τι αυτά εξυπηρετούν και πώς επηρεάζουν τη νεολαία και όλο το λαό μετά από δυό χρόνια πανδημίας. Επίσης, ανέπτυξε τις θέσεις του ΕΣΥΝ και τις διεκδικήσεις του απέναντι στις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της εξάρτησης, ένα φαινόμενο σύνθετο στο οποίο εμπίπτουν οικονομικοί, κοινωνικοί, ψυχολογικοί, βιολογικοί και πολιτισμικοί παράγοντες. Κατέρριψε μύθους όπως η «ακίνδυνη κάνναβη», ο «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «η χρήση ναρκωτικών ως επιλογή και δικαίωμα» που στοχεύουν στην παγίδευση των νέων σε καινούργια μονοπάτια υποταγής και κοινωνικής απομόνωσης για χάρη της κερδοφορίας που ανοίγεται από τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για ψυχαγωγική χρήση.

Ο Αργύρης Σκόνδρας μίλησε για την συμβολή των Κέντρων Πρόληψης στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κέντρο Πρόληψης τόσο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όσο και λόγω των ιδεολογημάτων που πλασάρονται κατά καιρούς και αδυνατίζουν τα αντανακλαστικά των νέων στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Μοιράστηκε με το κοινό,  εμπειρίες από την μακρόχρονη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης καθώς επίσης και πρακτικές που μπορούν να ακολουθούν γονείς κι εκπαιδευτικοί απέναντι στο ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών από παιδιά κι εφήβους. 

Η Αιμιλία Μπουζά έκανε εκτενή ενημέρωση σχετικά με την φιλοσοφία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της δομής του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» πανελλαδικά, αλλά και στο νομό Βοιωτίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο συμβουλευτικός σταθμός Λιβαδειάς από το 2014 έως σήμερα παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη σε 900 άτομα, 400 από τα οποία αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα εξάρτησης και 500 μέλη του συγγενικού ή πολύ στενού φιλικού περιβάλλοντός τους. Ενημέρωσε για τους στόχους που θέτει το «Πολυδύναμο Κέντρο» του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» που λειτουργεί στην πόλη της Λιβαδειάς αλλά και σε ολόκληρο το νομό Βοιωτίας για το επόμενο διάστημα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού στην πόλη της Θήβας και δημιουργία Ξενώνα Επανένταξης στην πόλη της Λιβαδειάς.

Η εκδήλωση έκλεισε ανανεώνοντας με όλους τους φορείς της πόλης το ραντεβού για το «16ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων» στα τέλη Ιούνη και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Σχετικά