Δέκα φυσικά εντομοαπωθητικά που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά

Έλαια και βότανα για κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από εσάς και τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι.

Τα κουνούπια για πολλούς είναι ο εφιάλτης του καλοκαιριού. Στο εμπόριο υπάρχουν εντομοαπωθητικά σε μορφή ταμπλέτας, σπρέι, υγρού. Υπάρχουν όμως και φυσικά εντομαπωθητικά εξίσου αποτελεσματικά, μία σίγουρα καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον.

Έλαιο με ευκάλυπτο και λεμόνι

Το συγκεκριμένο έλαιο χρησιμοποιείται ήδη από τη δεκαετία του ’40 και θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά απωθητικά των κουνουπιών. Το έλαιο ευκάλυπτου είναι εγκεκριμένο από το CDC, ενώ έρευνα του 2014 έδειξε ότι το έλαιο ευκάλυπτο με 32% περιεκτικότητα σε λεμόνι προσφέρει καλύτερη προστασία κατά 95% για τρεις ώρες.

DIY: Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας εντομοαπωθητικό υγρό αναμειγνύοντας 1 μέρος ελαίου με λεμόνι και ευκάλυπτο με 10 μέρη ηλιέλαιου ή αμαμελελαίου.

Λεβάντα

Τα θρυμματισμένα φύλα της λεβάντας παράγουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και ένα έλαιο απωθητικό για τα κουνούπια. Επίσης, η λεβάντα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι εκτός από προστασία από τα κουνούπια, μπορεί να ηρεμήσει το δέρμα.

DIY: Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας έλαιο, θρυμματίζοντας φύλλα λεβάντας σε ένα μπολ. Εφαρμόστε το έλαιο στις πιο επικίνδυνες περιοχές για το σώμα όπως είναι τα χέρια και τα πόδια.

Έλαιο κανέλας

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ταϊβάνη, το έλαιο κανέλας μπορεί να σκοτώσει τα αυγά των κουνουπιών. Δρα επίσης ως απωθητικό για τα κουνούπια και ιδιαίτερα για το κουνούπι τίγρης της Ασίας.

DIY: Φτιάξτε ένα υγρό εντομοαπωθητιό αναμειγνύοντας ¼ κουταλάκι του γλυκού σε κάθε 115 ml νερού. Με αυτό μπορείτε να ψεκάσετε το δέρμα ή και τα ρούχα σας, το σπίτι σας ή ακόμα και τα φυτά. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με την ποσότητα, καθώς ενδέχεται να ερεθίσετε το δέρμα σας.

Έλαιο θυμαριού

Το έλαιο θυμαριού θεωρείται εξίσου αποτελεσματικό. Μπορείτε επίσης να κάψετε μερικά φύλα θυμαριού, καθώς σύμφωνα με έρευνα προσφέρει 85% προστασία για 60 με 90 λεπτά.

Tea tree oil

To συγκεκριμένο έλαιο είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και θεωρείται αποτελεσματικό και στην απώθηση των κουνουπιών.

Geraniol

Το geraniol είναι ένα αλκοολούχο υγρό που χρησιμοποιείται για άρωμα και γεύση. Προέρχεται από φυτά όπως η citronella, το λεμονόχορτο και το τριαντάφυλλο. Ως εντομοαπωθητικό θεωρείται αποτελεσματικό για 2 με 4 ώρες, ανάλογα από το φυτό από το οποίο προέρχεται.

Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια, ενώ οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση του και από όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Πηγή: mothersblog.gr

Σχετικά