Βουλγαρία: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια θρακικού τύμβου, πολιτιστικού θησαυρού της UNESCO

Πραγματοποιήθηκαν στη βορειοανατολική Βουλγαρία τα αποκαλυπτήρια του πρόσφατα ανακαινισμένου θρακικού τύμβου κοντά στο Σβεστάρι. Οι εργασίες αποκατάστασης κατέστησαν δυνατές με τη συνδρομή του Ταμείου Πρεσβευτών των ΗΠΑ για την Πολιτιστική Προστασία (AFCP), το οποίο παρείχε πάνω από 330.000 λέβα Βουλγαρίας για τη συντήρηση αυτού του πολιτιστικού θησαυρού όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO. Στόχος είναι, το μνημείο αυτό να θαυμάζουν οι μελλοντικές γενιές, σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια.

Ο θρακικός τύμβος του Σβεστάρι, που βρίσκεται 2,5 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Σβεστάρι, κοντά στην πόλη Ράζγκραντ, είναι μοναδικό δείγμα μεσογειακής ταφικής αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο προσελκύει σχεδόν 50.000 επισκέπτες.

Ο τάφος χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. για να στεγάσει τα οστά ενός πλούσιου ηγεμόνα της φυλής των Γετών που τάφηκε εκεί μαζί με τα άλογά του.

Οι πιο αξιοσημείωτες διακοσμήσεις στο εσωτερικό του τάφου περιβάλλουν τον ταφικό θάλαμο – 10 Καρυάτιδες (στήλες γλυπτές που απεικονίζουν γυναικεία μορφή) των οποίων οι χιτώνες έχουν σχήμα ανάποδου ανθεμίου. Κατά τα άλλα, αυτό το είδος γλυπτικής δεν απαντάται στην περιοχή.

Οι εργασίες αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκαν από το AFCP περιελάμβαναν την ειδική επισκευή και αποκατάσταση σημαντικών τμημάτων της έκθεσης του τάφου, καθώς και επαγγελματικές εγκαταστάσεις φωτισμού, κλιματισμό, εκπαιδευτικά εκθέματα και εκθέσεις και άλλες βελτιωμένες τουριστικές υποδομές.

Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθηκαν η πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Χέρο Μουσταφά, ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας, καθώς και τοπικοί αξιωματούχοι.

Η Αμερικανίδα πρέσβης δήλωσε στην εκδήλωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να βοηθούν στην προστασία αυτών των χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας για τις μελλοντικές γενιές και μας τιμά που είμαστε οι εταίροι σας σε αυτή τη ζωτικής σημασίας προσπάθεια… Μακάρι το έργο μας να χρησιμεύσει ως απτή υπενθύμιση της διαρκούς εταιρικής σχέσης μεταξύ Βουλγάρων και Αμερικανών, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να προστατεύσουν ένα ζωτικό κομμάτι της βουλγαρικής ιστορίας αυτή την ώρα που το χρειαζόταν».

Η αποκατάσταση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν υπό ένα νέο πρίσμα αυτό το αριστούργημα της θρακικής ταφικής αρχιτεκτονικής, δήλωσε η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου στο ‘Ισπεριχ Εμίλια Γκερμάνοβα στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξήγησε, ότι στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο, οι επισκέπτες θα βρουν πληροφορίες και στοιχεία για τις φυλές των Γετών, που ζούσαν σε αυτά τα εδάφη πριν από δύο χιλιετίες, την πρωτεύουσα του βασιλείου των Γετών και έναν από τους μεγάλους ηγεμόνες των Γετών.

Οι επισκέπτες θα μάθουν πολλά για τα δώρα και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη μόνιμη έκθεση στο μουσείο, μετά την αποκατάστασή τους.

Ο βασιλικός τάφος έχει πλέον νέο φωτισμό και όσοι τον επισκεφθούν θα μπορούν μέσα από τα φώτα και τις σκιές να ακολουθήσουν τους ξεναγούς στην αφήγηση της συναρπαστικής του ιστορίας, της περασμένης του δόξας, του μεγαλείου και του δρόμου προς την αθανασία. Ταινία κινουμένων σχεδίων που προβάλλεται στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Υποδοχής θα κάνει το παρελθόν των Γετών πιο προσιτό και πιο κατανοητό στο νεότερο κοινό, πρόσθεσε η διευθύντρια του Μουσείου στο ‘Ισπεριχ. Η Γκερμάνοβα εξέφρασε την πεποίθηση, ότι με τον νέο του φωτισμό ο τάφος του Σβεστάρι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό.

Φωτογραφίες: UNESCO

Σχετικά