ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και απαιτεί:
Η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοικτή και να χρηματοδοτηθεί για παραγωγικό εκσυγχρονισμό και όχι για απολύσεις.
Η κυβέρνηση απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με πρόθεση να την παρουσιάσει κλειστή, χωρίς υποχρεώσεις για να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές. Το αλισβερίσι με τους υποψήφιους επενδυτές παραμένει μετέωρο με την αιτιολογία ότι δεν είχαν διευθετηθεί οι περιβαλλοντολογικές άδειες και οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους που αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για το ξεπούλημα.
Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί την μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε τιμή του προϊόντος της έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη. Αιτία σε αυτό είναι αυξημένη ζήτηση λόγω των σχεδιασμών για ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία και το ότι στον μεγαλύτερο παραγωγό, τη Ρωσία, έχει επιβληθεί εμπάργκο. Χωρίς το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ οι πάρα πάνω ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί θα πληρωθούν πολύ ακριβότερα. Παρόλα αυτά τόσο η ΕΕ όσο και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις με δικαιολογία 135 εκατ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, που είχαν δοθεί στην ΛΑΡΚΟ το 2008 και δεν έχουν επιστραφεί, στέρησαν την ΛΑΡΚΟ από κάθε αναγκαία χρηματοδότηση για συντήρηση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου μετατρέποντάς το σε κρεματόριο για τους εργάτες, την ίδια ώρα που στήριξαν τις τράπεζες με εκατοντάδες δις ευρώ χρεοκοπώντας την χώρα, και επιβάλλοντας απανωτά μνημόνια για να πληρωθούν τα χρέη στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες.
Σήμερα δε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεδιάντροπα επικαλείται την κατάσταση του κρεματόριου που δημιούργησαν όλες οι μνημονικές κυβερνήσεις, και ενημερώνει μέσω του ειδικού διαχειριστή πως πρόθεσή της είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Η δε υλοποίηση του σχεδίου θα επιβαρύνει των κρατικό προϋπολογισμό.
Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς απαιτεί οι κρατικές χρηματοδοτήσεις να αποσκοπούν στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και των μεταλλείων και όχι να σπαταληθούν σε σχεδιασμούς που δίνουν στους εργαζόμενους λίγους μήνες εκ περιτροπής εργασία, πριν την πλήρη ανεργία για να συναινέσουν στο έγκλημα.
Να ανοίξουν τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ που παράγουν τον σύγχρονο «χρυσό» της χώρας, να σταματήσει η απαξίωση, για να αναπτυχτεί μια βιομηχανική δραστηριότητα με κέντρο την ΛΑΡΚΟ που μπορεί να δώσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ