Αυτός είναι ο νέος Άγιος της εκκλησίας μας, η απόφαση από το Φανάρι για τον Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου

Στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου προχώρησε πριν από λίγο η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε κατεπείγον μήνυμά του προς το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας ανήγγειλε το χαρμόσυνο μήνυμα της επίσημης αναγραφής στο Αγιολόγιο της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος και Πνευματικού.

Με την σειρά του το δικό του μήνυμα για το πώς υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας τα νέα για την αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.


Το μήνυμα έχει ως εξής:

«Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και θρησκευτικής συγκίνησης πληροφορηθήκαμε την αγιοκατάταξη και την εγγραφή στις Δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του “εν αγίοις πατρός ημών”Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου, ο οποίος, κατάγεται από την κωμόπολη του Πεταλιδίου Μεσσηνίας.

Η τοπική Εκκλησία της Μεσσηνίας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, εκφράζουν τις υιϊκές ευχαριστίες τους στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευλογία αυτή. Επίσης ευχαριστούν τα μέλη των δύο Συνοδικών Κανονικών Επιτροπών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τις θετικές εισηγήσείς τους.

Η διαδικασία της αγιοκατάταξης του αγίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη,είναι γνωστό, ότι ξεκίνησε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο και ολοκληρώθηκε με την συμβολή του κατά πάντα άξιου διάδοχού του, Μητροπολίτη κ. Συμεών, για τους οποίους σύσσωμη η τοπική Εκκλησία της Μεσσηνίας εύχεταιγια μεν τον πρώτον η μνήμη του να είναι αιώνια και ο Θεός να τον αναπαύσει «εν Χώρα ζώντων», εις δε τον Σεβασμιώτατον κ. Συμεών, ο Θεός να του χαρίζει πάμπολλα έτη Αρχιερωσύνης με υγεία «επ’ αγαθώ» του ιερού κλήρου και του ποιμνίου της τοπικής Εκκλησίας της Φθιώτιδος και της καθόλου Εκκλησίας.

Ο Θεός διά πρεσβειών του αγίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου να σκέπει και να ενισχύει τον ιερό κλήρο και το ποίμνιο των δύο Μητροπόλεων Φθιώτιδος και Μεσσηνίας αλλά και σύμπασας της Εκκλησίας».
Ο βίος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας, Βησσαρίων (Κορκολιάκος) ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε Μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Ανώτερες σπουδές του ήταν το Σχολαρχείο. Ωστόσο η συνεχής μελέτη των ιερών βιβλίων, των κειμένων της Εκκλησίας μας, των βιβλίων του αναλογίου, είχαν κάνει τον π. Βησσαρίωνα άνθρωπο ευρύτατα και βαθύτατα μορφωμένο θεολογικά.

Γεμάτος πνευματικά εφόδια το έτος 1935, ύστερα από πρόσκληση του επίσης Μεσσήνιου Μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ, ο π. Βησσαρίων πήγε στην Καρδίτσα, όπου αφοσιώθηκε στο έργο της διακονίας του Κυρίου μας. Εκεί ασκήθηκε στο έργο της φιλανθρωπίας και μέσα σε αυτό ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του σε σημείο που ευρισκόμενος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», λίγο πριν το θάνατό του, να ρωτάει από το κρεβάτι του πόνου με ακαταπόνητη έγνοια για τα παιδιά, τους φτωχούς, για τα πράγματα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Ανέλαβε πολλές και δύσκολες αποστολές. Μεταξύ αυτών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γερμανική κατοχή, κατά την οποία αναφέρεται ότι βοήθησε πολλούς πατριώτες και έσωσε με προσωπικές παρεμβάσεις του παιδιά που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί.

Σχετικά