Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Ανεβάζει ταχύτητες η Δικαιοσύνη στις δύο υποθέσεις που εκκρεμούν για πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Προτού καν στεγνώσει το μελάνι στο βούλευμα για την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες, το εδώλιο του κατηγορουμένου «δείχνει» η εισαγγελέας και στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της  Novartis.

Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο τόσο για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, για την υπόθεση της εμπλοκής των δέκα πολιτικών προσώπων στις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού της Novartis.

Συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή προτείνει να δικαστούν οι τρεις εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα στην υπόθεση της Novartis για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία. Αντίθετα, ζητεί να απαλλαγούν από τη σύσταση συμμορίας.

H εισαγγελική λειτουργός υπέβαλε πολυσέλιδη πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο η οποία είναι απαλλακτική για αυτούς και αναφορικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές εις βάρος του από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς και για τους δημοσιογράφους που είχαν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. Η ανώτατη εισαγγελέας ζητεί, επίσης, να μην απαγγελθεί καμία κατηγορία και στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση δημοσιογράφους Ιω. Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρο Τάρκα, όπως και για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, που είχε απολογηθεί για σειρά δημοσιευμάτων του.
Αν η πρόταση γίνει δεκτή, τότε στο Ειδικό Δικαστήριο θα εκδικαστούν μόνο οι χειρισμοί στην υπόθεση της Novartis, και όχι για τις καταγγελίες Μιωνή. Πάντως, για την τελική παραπομπή -ποιοι και για ποιον λόγο- την απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Σχετικά