Κορυφώνεται ο καύσωνας: 41 βαθμοί και κίνδυνος πυρκαγιάς – Ο χάρτης με τις «κόκκινες» περιοχές

Πού προβλέπονται θερμοκρασίες ακόμα και 41 βαθμών. Οι 3 παράγοντες του καιρού που δείχνουν πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Κορύφωση παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη (23/6) το κύμα ζέστης που επηρεάζει τη χώρα μας από την αρχή της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Τοπικά, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα και σύμφωνα με τη νέα κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών, η Πέμπτη είναι κατηγορίας «0», που σημαίνει ότι αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ευάλωτων ατόμων.

Meteo: Οι 3 παράγοντες που δείχνουν πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με τη μονάδα πυρομετεωρολογίας FLAME, όπως αναφέρει το meteo, οι κατά τόπους πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 38 βαθμών), η χαμηλή σχετική υγρασία (έως 20%) και η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων (4-5 Μποφόρ) θα διαμορφώσουν σήμερα συνθήκες υψηλής και πολύ υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών στα ανατολικά ηπειρωτικά.

20220623 fires 1

Καιρός: Πού αναμένονται καταιγίδες το απόγευμα

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνίσταται προσοχή και αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσής τους.
Το σύστημα κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών

Το meteo, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων, έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίοδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Πριν την πιλοτική επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγορίθμου κατηγοριοποίησης για την Αθήνα προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για περίοδο δύο δεκαετιών.

Η στατιστική ανάλυση οδήγησε στη διαμόρφωση τεσσάρων κατηγοριών ταξινόμησης. Η ίδια προσέγγιση κατηγοριοποίησης ημερών με υψηλές θερμοκρασίας ακολουθείται σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Λος Άντζελες, Κάνσας, Μαΐάμι, Μιλγουόκι), καθώς και στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Σχετικά