Μία υπερτροφή που δεν έχει αντίπαλο και ζει στη θάλασσα.
Βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας και θεωρείται σαν μία τρομερή τροφή για την υγεία μας. Μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή και να σου δώσει απίστευτη ενέργεια. Καταναλώνεται κυρίως στην Ασία και είναι λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα. Κι όμως όλοι την γνωρίζουμε.
Αυτή η τροφή υπόσχεται να σε κάνει και πάλι νέο και να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις οποιαδήποτε φλεγμονή στο σώμα σου. Αυξάνει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και χαρίζει ευελιξία στους μυς.
Αυτή η αντικαρκινική τροφή έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα
Μετά από πειράματα που έγιναν στην Κίνα, τα χιτωνόζωα ή ουροχορδωτά μπορούν να καθυστερήσουν κατά πολύ την διαδικασία του γήρατος. Τα ευρήματα της μελέτης ανέλυσε η Καθηγήτρια Μυοσκελετικής Γήρανσης, Δρ Ilaria Bellantuono, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Μέσα στα πλαίσια του πειράματος τρωκτικά έφαγαν τη συγκεκριμένη ουσία η οποία περιέχεται σε τροφές όπως τα χτένια και τα μύδια.
Τα πλασμαλογόνα μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία όλου του εγκεφαλικού δικτύου και να ελαττώσουν κατά πολύ τα συμπτώματα των φλεγμονών στο σώμα.
Αν κάποιος πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ δεν έχει καθόλου πλασμαλογόνα στο αίμα του, όπως επίσης και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας ο αριθμός τους είναι μειωμένος.
Τα πλασμαλογόνα εμπλέκονται μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων καθώς και την προστασία του DNA τους από βλάβες, ενώ συνδέονται ακόμα με τη μείωση της φλεγμονής. Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι η συγκέντρωση πλασμαλογόνων στο αίμα μειώνεται με το γήρας, ιδιαίτερα όμως σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ.
Στην πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες τροφοδότησαν μεσήλικα θηλυκά ποντίκια με πλασμαλογόνα σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες, 300 έως 500 φορές, από όσο θα εξασφαλιζόταν με μια μερίδα κοτόπουλο ή χτένια φερ’ ειπείν. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τη μνήμη των τρωκτικών και ορισμένες σημαντικές παραμέτρους της εγκεφαλικής δομής και λειτουργίας που μεταλλάσσονται με την ηλικία και, συγκεκριμένα, τον αριθμό των νευρικών βλαστικών κυττάρων που δημιουργούν νέους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και τον αριθμό των συνάψεων μεταξύ των τελευταίων. Πρόκειται για δύο σημαντικούς παράγοντες στη διατήρηση της ικανότητας μάθησης, μνήμης και λογικής.
Η παροχή πλασμαλογόνων επί δύο μήνες σχετίστηκε με βελτίωση των παραπάνω παραμέτρων και αξιοσημείωτη ελάττωση της φλεγμονής συγκριτικά με τα ποντίκια που ακολουθούσαν μια συνηθισμένη διατροφή. Η φλεγμονή αυξάνει με την ηλικία και θεωρείται σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τέλος, η δοκιμασία με υδάτινο λαβύρινθο κατά Morris -ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εκτίμηση της χωρικής μάθησης και μνήμης που βασίζεται στις αισθητηριακές δεξιότητες, όπως η καλή όραση-, έδειξε βελτιωμένη μνήμη στα ποντίκια. Δεδομένου ωστόσο ότι οι αισθητηριακές δεξιότητες φθίνουν με την ηλικία στα ποντίκια έως την πλήρη απώλειά τους (π.χ. τύφλωση και κώφωση), χρειάζεται προσοχή κατά την ανάγνωση των ευρημάτων. Όπως εξηγεί η Δρ Bellantuono, η αντιληπτή βελτίωση στη μνήμη θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης τέτοιων αισθητηριακών δεξιοτήτων παρά της μνήμης.
Πηγή: ratpack.gr