Aμβλώσεις: Η απόφαση μας γυρνάει στο 1800 – Αναγκάζουν γυναίκες να γεννούν το παιδί του βιαστή τους, λέει ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στις εκλογές.

Διάγγελμα προς τους Αμερικανούς πολίτες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μια λυπηρή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα».

«Η υγεία των γυναικών είναι σε κίνδυνο. Πιστεύω ότι η απόφαση του 1973 είναι η σωστή και όχι η σημερινή. Ήταν συνταγματικό δικαίωμα που υποστήριζαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι αυτής της χώρας», υπενθύμισε ο Μπάιντεν.

«Η σημερινή απόφαση, από τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρώην πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαλάει την ισορροπία της νομοθεσίας μας. Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους.

Αυτή η απόφαση γυρνάει τη χώρα μας 150 χρόνια πίσω και με σοκάρει. Είναι μια στενάχωρη ημέρα για τη χώρα μας. Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επαναφέρει το δικαίωμα των γυναικών ως ομοσπονδιακό νόμο, για αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει όλοι να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους που μας εκφράζουν, που εκφράζουν τα δικαιώματα των γυναικών μας», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει το «θεμελιώδες δικαίωμα» των γυναικών να ταξιδεύουν από τις πολιτείες που απαγορεύουν την άμβλωση σε εκείνες που την επιτρέπουν, δεσμευόμενος επίσης να προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών στα φάρμακα.

«Έτσι, μια γυναίκα που ζει σε μια πολιτεία που περιορίζει την άμβλωση, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν την εμποδίζει να ταξιδέψει από την πολιτεία της στην πολιτεία που την επιτρέπει. Δεν εμποδίζει έναν γιατρό σε αυτή την πολιτεία να την περιθάλψει. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο γενικός εισαγγελέας, οι γυναίκες πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε άλλη πολιτεία για να αναζητήσουν την περίθαλψη που χρειάζονται», δήλωσε.

«Εάν οποιοσδήποτε πολιτειακός ή τοπικός αξιωματούχος – υψηλός ή χαμηλός – προσπαθήσει να παρέμβει όταν μια γυναίκα ασκεί το βασικό της δικαίωμα να ταξιδεύει, θα κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση», πρόσθεσε.

Σχετικά