Οικία Κοκοβίκου: Δείτε το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας σήμερα

Εκεί γυρίστηκε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το 1995 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» είναι μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η «οικία Κοκοβίκου», όπου το 1965 γυρίστηκε το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», είναι ένα από τα πιο διάσημα σπίτια του ελληνικού κινηματογράφου.

Το σπίτι που φαίνεται στην ταινία, υπάρχει ακόμα στην οδό Τριπόδων 32 και Ραγκαβά, στην περιοχή της Πλάκας.
Δείτε το βίντεο του Michael Miller στο YouTube:

Η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών, Πειραιά και προαστίων, το 1965, και έκοψε 297.273 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση από της 93 ταινίες της περιόδου.

Η ταινία είναι μεταφορά θεατρικού έργου, του 1958, του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη, μάλιστα ήταν και ο τελευταίος θεατρικός ρόλος του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού. Όπως επίσης, ήταν και το κύκνειο άσμα, του Γιώργου Τζαβέλλα. Ως σκηνοθέτης είναι η τελευταία ταινία που γύρισε μεταξύ άλλων σπουδαίων, όπως το «Η κάλπικη λίρα», «Ο μεθύστακας», «Μια ζωή την έχουμε» κ.ά..

Ο αρχικός τίτλος που σκεφτόταν να δώσει ο Τζαβέλλας για την ταινία του αυτή, ήταν το «Η αστεφάνωτη», όμως άλλαξε γνώμη καθώς έμαθε ότι ένας συνάδελφος του σκηνοθέτης, ο Νίκος Αβραμέας, γυρίζει εκείνη την περίοδο μια ταινία με τον ίδιο τίτλο. Έτσι ο τίτλος άλλαξε και έγινε «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Ο Τζαβέλλας θα πει για την ταινία του: «ρωμαίικη σάτιρα με βαθιές ανθρώπινες» ρίζες.

Η ταινία κυκλοφόρησε και σε DVD στις 3 Ιουλίου 2007.

Σχετικά