Τρομοκρατία: 20 χρόνια από τότε που έσβησε το αστέρι της «17Ν»

Είκοσι χρόνια μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού «TA ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» συνθέτουν το παζλ της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης και καταγράφουν τα γεγονότα που οδήγησαν τις Αρχές στη σύλληψη των μελών της και στην αρχή του τέλους για τη δολοφονική ομάδα

Το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 εξερράγη πρόωρα μια βόμβα, τραυματίζοντας τον άνθρωπο που πήγε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της εταιρείας Hellas Flying Dolphins στο λιμάνι του Πειραιά. Η έκρηξη εκείνη στα χέρια του Σάββα Ξηρού έμελλε να αποδειχθεί η άκρη του νήματος που οδήγησε τις Αρχές στη σύλληψη των μελών της «17 Νοέμβρη» σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της οργάνωσης.

Το σακίδιο που είχε αφήσει ο πολυτραυματίας Σάββας Ξηρός σε ένα παγκάκι λίγα μέτρα από τα εκδοτήρια της εταιρείας περιείχε ένα 38άρι όπλο που μεταφέρεται αμέσως στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και όταν οι ειδικοί κατορθώνουν να επαναφέρουν τον σβησμένο σειριακό αριθμό διαπιστώνουν ότι πρόκειται για το περίστροφο με το οποίο είχε δολοφονηθεί ο 23χρονος αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, παραμονή Χριστουγέννων του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας σε υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα. Το όνομα του Χρήστου Μάτη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 23 θυμάτων της 17Ν, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής της δράσης. Ολοι πλέον είναι σίγουροι ότι έχουν στα χέρια τους ένα µέλος της οργάνωσης-φάντασμα, όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν μέχρι την ημέρα εκείνη.

Οι διωκτικές Αρχές είχαν στη διάθεσή τους ένα σημαντικότατο εύρημα και το πρώτο μέλος της οργάνωσης, ενώ οι εξελίξεις που ακολούθησαν σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο τους επόμενους μήνες ήταν ραγδαίες. Οι συλλήψεις, οι διώξεις, οι μεταγωγές των κατηγορουμένων με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής και οι απολογίες των κατηγορουμένων, ορισμένοι εκ των οποίων ομολογούν όχι μόνο τη δική τους συμμετοχική τους δράση αλλά και τον ποινικό ρόλο συγκατηγορουμένων τους, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η είδηση της σύλληψης των μελών της 17Ν ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς στον κατάλογο των θυμάτων της περιλαμβάνονται υπήκοοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Οι γιάφκες και ο «καθοδηγητής»

Οι Αρχές πολύ γρήγορα έφτασαν στις δύο γιάφκες της οργάνωσης, επί της οδού Πάτμου, στα Πατήσια και επί της οδού Δαμάρεως, στο Παγκράτι, εντός των οποίων ανακαλύφθηκαν όπλα και η σημαία-σύμβολο της οργάνωσης με το κίτρινο αστέρι.

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν επιχειρήσεις της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με προσαγωγές και συλλήψεις. Τη νύχτα της 17ης προς 18η Ιουλίου συλλαμβάνεται ο «Μιχάλης Οικονόμου» στο λιμάνι των Λειψών. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «καθοδηγητής» της οργάνωσης και ο οποίος από τη στιγμή της σύλληψής του, μέχρι και σήμερα, που έχει καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός όλων των εγκλημάτων της, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος καταζητείται ως ο επιχειρησιακός αρχηγός, αρχικά διαφεύγει, ωστόσο στις 5 Σεπτεμβρίου 2002 παραδίδεται στην Αντιτρομοκρατική, λέγοντας: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Ολα τέλειωσαν».

Στις 30 Δεκεμβρίου 2002, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας από τρεις εφέτες-ειδικούς ανακριτές, παρέπεμψε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για να δικαστούν οι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση και κατά περίπτωση για συμμετοχή στις ενέργειες της από το 1982 και μετά.

Με βάση την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, η Δικαιοσύνη έκρινε ως ηθικό αυτουργό όλων των εγκληματικών ενεργειών της 17Ν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος εκτίει ποινή 17φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη.

Που βρίσκονται τα μέλη της «17Ν»

Είκοσι χρόνια μετά την έκρηξη στα χέρια του Σάββα Ξηρού και το «ξήλωμα» της οργάνωσης, πέντε από τους καταδικασθέντες και σε δεύτερο βαθμό εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές.

Εκτός από τον Γιωτόπουλο, στη φυλακή παραμένουν οι: Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, Σάββας Ξηρός, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη και Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος έχει τιμωρηθεί με τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος είχε επίσης καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση, αποφυλακίστηκε με όρους πριν από περίπου έναν χρόνο, αφού εξέτισε 19 χρόνια στη φυλακή, ενώ στα χρόνια του εγκλεισμού του λάμβανε και εκπαιδευτικές άδειες, σπουδάζοντας Πληροφορική.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί, κατά περίπτωση σε ποινές κάθειρξης από οκτώ έως και 25 χρόνια έχουν ήδη αποφυλακιστεί, αφού εξέτισαν τις ποινές τους. Με βάση την αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης, πρόκειται για τους Πάτροκλο Τσελέντη, Βασίλη Ξηρό, Κώστα Τέλιο, Κώστα Καρατσώλη, Σωτήρη Κονδύλη, Θωμά Σερίφη και Διονύση Γεωργιάδη.

Σχετικά