ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Η ΔΕΠΟΔΑΛ είναι η διαδημοτική επιχείρηση, των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, που διαχειρίζεται από το 2001 τα απορρίμματα στις εγκαταστάσεις της.
Για να παραμείνει αυτόνομη, η προηγούμενη δημοτική αρχή, με επικεφαλής την δήμαρχο Γιώτα Πούλου και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε σκληρές μάχες και πέτυχε με τον ν. 4555/2018, να μην συγχωνευτεί με τον Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Στερεάς Ελλάδας, εξασφαλίζοντας χαμηλά δημοτικά τέλη για τους δημότες.
Παράλληλα η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΟΔΑΛ, με πρόεδρο την πρώην δήμαρχο, εξυγίανε την Εταιρεία που την παρέλαβε με χρέος 800.000€ περίπου, την παρέδωσε με αποθεματικό 1.000.000€ και μερίμνησε για:
- να αποκαταστήσει το πρώτο κύτταρο που είχε κορεστεί
- να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις από την πυρκαγιά του 2013,
- και να λειτουργούν υποδειγματικά
- να είναι επισκέψιμες από σχολεία της περιοχής για περιβαλλοντική εκπαίδευση
- να εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας τους καθώς και τις απαραίτητες Περιβαλλοντικές Μελέτες
- να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την Μονάδα Κομποστοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη,
- να εντάξει στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Έργων (ΠΕΣΔΑ) τα έργα της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ώστε να χρηματοδοτηθούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ), με στόχο την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των έργων μπορούσαν να καλύψουν την διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που υπολογίζεται σε 3 έως 5 χρόνια.
Οι χρηματοδοτήσεις Α΄ προτεραιότητας του ΕΣΠΑ που εκπνέει και που είχαν εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκαν σχεδόν αποκλειστικά από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή φαραωνικών έργων στη Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα και Άμφισσα. Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να τα ολοκληρώσουν έγκαιρα και οι δήμαρχοι-μέλη του, προσπαθούν να βρουν λύσεις για την μεταφορά των απορριμμάτων τους, διαφωνώντας δημόσια με διαπληκτισμούς!
Το άμεσο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον κορεσμό των εγκαταστάσεων της Χαλκίδας αλλά και άλλων δήμων της Εύβοιας, είναι κρίσιμο, αφού το υπέρογκο κόστος μεταφοράς σε απόσταση 400 και 600 χιλιομέτρων, θα εκτινάξει τα ήδη επιβαρυμένα δημοτικά τέλη των δημοτών τους!
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο που βρίσκεται ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, «λιμπίζεται” ξανά τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΟΔΑΛ και με την επιρροή των γαλάζιων δημάρχων, η κυβέρνηση καταθέτει διάταξη σε Νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στη Βουλή, που στοχοποιεί την ΔΕΠΟΔΑΛ και προβλέπει την αναγκαστική συγχώνευσή της!
Οι συνέπειες αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα είναι άμεσες για τους δημότες μας:
- ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς θα κορεστεί και θα κλείσει το πολύ σε έναν χρόνο και
- θα αναγκαστούμε πλέον, να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας σε άλλες εγκαταστάσεις, οπουδήποτε στην Περιφέρειά μας ή και εκτός, πληρώνοντας αδρά όχι μόνο τα τέλη ταφής αλλά και τα υπέρογκα κόστη μεταφοράς λόγω της αύξησης των καυσίμων, με συνέπεια την δυσβάσταχτη επιβάρυνση των δημοτών μας μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.
- Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΟΔΑΛ έχει το φθηνότερο κόστος διαχείρισης, που περιορίζεται στα 25,5 ευρώ/τόνο, όταν συγκριτικά κυμαίνεται από 90-110 ευρώ/τόνο.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έβαλε στο στόχαστρο, μόνο την ΔΕΠΟΔΑΛ από όλους τους Φορείς Διαχείρισης των άλλων Περιφερειών της χώρας, αφού δεν επηρεάζει τη λειτουργία τους και δεν τους εξαναγκάζει να συγχωνευτούν.
Στους σχεδιασμούς της βρήκε μάλλον πρόθυμο τον κ. Ταγκαλέγκα, που πριν 3 χρόνια, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του και ενάντια στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπάθησε να πείσει του δημοτικούς συμβούλους με μία οικονομοτεχνική μελέτη-μπακαλόχαρτο, ότι η συγχώνευση συμφέρει τον Δήμο μας και την ΔΕΠΟΔΑΛ! Άρα προφανώς συμφωνεί με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και φυσικά δεν διεκδικεί παρά τις ¨επικοινωνιακές¨ ανακοινώσεις.
Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η ολιγωρία του εδώ και 15 ημέρες που ενώ το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε καν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΟΔΑΛ. Μάλιστα ενημερώθηκε καθυστερημένα μόλις την Πέμπτη (30 Ιουνίου) όταν κλήθηκε να παραστεί ως πρόεδρος-εκπρόσωπος της ΔΕΠΟΔΑΛ στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται το Νομοσχέδιο, την Παρασκευή (1η Ιουλίου), και ζήτησε την αναπλήρωσή του από τον δήμαρχο κ. Γ. Σταθά, για να τον εκπροσωπήσει κατά στη διαδικασία ακρόασης των ενδιαφερόμενων φορέων…
Οι Δήμαρχοι Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας παραστάθηκαν στη συνεδρίαση και δήλωσαν την κάθετη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο. Ο Δήμαρχος Λεβαδέων δυστυχώς απουσίαζε!
Κατόπιν όλων αυτών αλλά και της σοβαρότητας του θέματος, συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι τρείς Δημοτικές Παρατάξεις και το Δ.Σ. Ορχομενού με πρόσκληση της Δημάρχου.
Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, για να αποκαλυφθούν οι επιζήμιες μεθοδεύσεις, για την περιοχή μας, της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του πάντα πρόθυμου κ. Ταγκαλέγκα.
Οι σχεδιασμοί τους δεν πρέπει να περάσουν.
Για να μην μας κάνουν να πληρώνουμε, μετά το ρεύμα και τα καύσιμα και τα σκουπίδια για χρυσάφι!
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ