Tο όμορφο βυζαντινό εξωκκλήσι του Χριστού στην Άσκρη-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί,με φωτογραφικό υλικό και βίντεο,μέσα από την κάμερα του permissos.gr το όμορφο βυζαντινό εξωκκλήσι του Χριστού στην Άσκρη.

Μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση,  σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν  από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Άσκρης “Ο Ησίοδος” κ.Γιάννη Πέππα και τον ευχαριστούμε.

Η παλαιότερη εκκλησία της Βοιωτίας

Το εξωκκλήσι της Αναστάσεως του Χριστού στην Άσκρη

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων ΒΑ της Άσκρης, στην άκρη του αμπελώνα του Χριστού, εκεί που τελειώνει ο ασφαλτόδρομος της Κοιλάδας των Μουσών, μέσα σε ένα ωραιότατο άλσος, βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα βυζαντινά μνημεία της Βοιωτίας, το βυζαντινού ρυθμού εξωκκλήσι της Αναστάσεως του Χριστού.

Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κείτονταν εκεί τα ερείπια εκκλησίας, γνωστής στους κατοίκους του χωριού σαν «Χριστός». Έτσι αναφέρεται και σε σχεδιάγραμμα περιηγητή το έτος 1840.

Το 1969, από ευσέβεια κινούμενοι οι κάτοικοι άρχισαν να καθαρίζουν τα ερείπια από την άγρια βλάστηση, οπότε αποκαλύφθηκαν τα λείψανα τοιχοδομίας μέχρι του ύψους των καμά¬ρων και των σφαιρικών τριγώνων ναού πολύ εν¬διαφέροντος τύπου. Χαρακτηριστικό είναι στον δίσκο που περιέφεραν στην εκκλησία του Χωριού, από κέρματα των 50 λεπτών που συνήθως έριχναν, έφθασαν να ρίχνουν πενηντάρικα.

Ενημερώθηκε η Μητρόπολη και η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων ανέλαβε τις εργασίας καθαρισμού και απο¬κατάστασης του κτίσματος.

Με βάση τα σωζόμενα στοιχεία έγινε η σχεδιαστική αποκατάσταση και μετά από σχετική έγκριση η αναστήλωση του μνημείου.

Στην τοιχοποιία έχει χρησιμοποιηθεί υλικό προερχόμενο από αρχαία κτήρια, γλυπτά, επιγρα¬φές κλπ. Το σύστημα της τοι¬χοποιίας, ο τρόπος χρήσεως τεμαχίων πλίνθων (κεραμιδιών) και οι βαριές αναλογίες των κεραιών, θυμίζουν άλλο περιφανές μνημείο της Βοι¬ωτίας, την μονή Σκριπούς, και αποτελούν ενδεί¬ξεις ότι το μνημείο που αναστηλώθηκε ήταν του 9ου μ.Χ. αιώνα.

Στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων σώζονται ελάχιστα, δυ-στυχώς, τμήματα του ζωγραφικού διακόσμου σε δύο στρώματα, από τα οποία το δεύτερο μπορεί να τοποθετηθεί γύρω στα τέλη του 12ου ή τον 13ο αι.

Εορτάζει την δεύτερη ημέρα του Πάσχα καθώς και στις 6 Αυγούστου μετά τη σύνδεσή του με μοναστήρι το οποίο επρόκειτο να κτισθεί στην περιοχή.

Γίνονται γάμοι, βαφτίσεις και μνημόσυνα.

Αξίζει να το επισκεφθείτε.

Ιωάννης Πέππας

Πρόεδρος Συλλόγου Φιλοπροόδων Άσκρης “Ο Ησίοδος”

 

Σχετικά