Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Κουμουνδούρου με αντικείμενο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Καταιγίδα» έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις στο θέμα των παρακολουθήσεων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναζητά ευθύνες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία να ζητά την παραίτησή του «για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή».
Το κόμμα της Κουμουνδούρου συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και ακολούθησε ανακοίνωση για το «ελληνικό Watergate» που φέρει την «υπογραφή Μητσοτάκη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού τονίζοντας πως «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα (…), δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης».
Επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργός καθώς:
Είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.
Είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.
Σχολιάζουν πως «σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης» αλλά «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων. Είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Γεραπετρίτης και Πιερακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες».
Και δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Επικρίνουν την κυβερνητική στάση αναφέροντας: «Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν «κλίμα τοξικότητας», αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Παρά την κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού εκτιμούν πως «όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει» καθώς «ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.
Θέτουν μάλιστα ένα κρίσιμο ερώτημα: «ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;» που για να απαντηθεί είναι αναγκαία «η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων». Και η «σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεσμεύεται «για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».
Δεσμεύεται «για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών».
Τέλος, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».