Ο Τραμπ ερευνάται για κατασκοπεία – Απόρρητα έγγραφα κατέσχεσε το FBI από το σπίτι του

Το υλικό που βρέθηκε στην έπαυλη του Αμερικανού πρώην προέδρου στη Φλόριντα φαίνεται ότι περιήλθε παρανόμως στην κατοχή του.

Με σημαντικό υλικό στις αποσκευές τους έφυγαν από την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-λάγκο της Φλόριντας οι πράκτορες του FBI. Όπως μεταδίδει το Fox News οι πράκτορες κατέσχεσαν έγγραφα αλλά και αρχεία που φέρονται να συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία για αντικείμενα που έχουν βρεθεί παράνομα στην κατοχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Το Fox News επικαλούμενο έγγραφα που εξέτασε τονίζει πως το ένταλμα ερεύνης έδωσε την εξουσία στους πράκτορες έτσι ώστε να κατάσχουν «όλα τα έγγραφα και αρχεία που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία, λαθραία αντικείμενα, καρπούς εγκλήματος ή άλλα αντικείμενα που κατέχονται παράνομα» κατά παράβαση του κώδικα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων με σήμανση διαβάθμισης και προεδρικών αρχείων που δημιουργήθηκαν μεταξύ 20 Ιανουαρίου 2017 και 20 Ιανουαρίου 2021».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την WSJ, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες που έκαναν έρευνα στην έπαυλη του Τραμπ, τη Δευτέρα, προχώρησαν στην αφαίρεση 11 σειρών από διαβαθμισμένα έγγραφα, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένα που έχουν χαρακτηριστεί άκρως απόρρητα. 

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην αίτηση για έκδοση εντάλματος ερεύνης, ανέφερε στον αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστή ότι έχει λόγους να πιστεύει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ  παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας, έναν νόμο που απαγορεύει την κατοχή ή τη διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Οι πράκτορες του FBI πήραν περίπου 20 κουτιά με αντικείμενα, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική άδεια χάριτος για τον σύμμαχο του κ. Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το ακίνητο, ανέφερε η εφημερίδα. Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον «πρόεδρο της Γαλλίας», ανέφερε.

Ο κατάλογος των εγγράφων που βρέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ περιλαμβάνεται σε ένα επτασέλιδο έγγραφο που περιλαμβάνει επίσης το ένταλμα για την έρευνα των χώρων που χορηγήθηκε στο FBI από τον δικαστή Bruce Reinhart, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ. Ο κατάλογος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες με βάση τις οποίες ο Τραμπ κατείχε έγγραφα που είχαν την ένδειξη «άκρως απόρρητο» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικό νομικό κίνδυνο για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Και αυτό διότι το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, το οποίο προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνήθως φυλάσσεται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή του θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημία στην εθνική ασφάλεια.

Πολλοί ομοσπονδιακοί νόμοι απαγορεύουν τον κακό χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατασκοπείας καθώς και ενός άλλου νόμου που απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τις ποινές γι’ αυτό όσο ήταν στην εξουσία, καθιστώντας το κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τραμπ διέψευσε δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο η έρευνα του FBI στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο σχετιζόταν με πιθανό απόρρητο υλικό που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα, γράφοντας στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «το θέμα των πυρηνικών όπλων είναι μια φάρσα».

Σχετικά