«Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις»

Σε «μύλο» μετατράπηκε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λόγω της δήλωσης του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη κατά την οποία «a priori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις».

Η ατάκα του κ. Δεμίρη, του οποίου ο διορισμός στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από βουλευτές της ΝΔ, στάθηκε ως αφορμή να οξυνθούν τα πνεύματα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την αντιπολίτευση να αντιδράει έντονα και να τον καταψηφίζει.

Η εν λόγω φράση θεωρήθηκε, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ως μια έμμεση παραδοχή ότι συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστήριξαν, μετά το τέλος της συνεδρίασης, πως ο κ. Δεμίρης υπονόησε πως υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται. Υποστήριξαν συγκεκριμένα πως στο ερώτημα «εάν βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη», ο κ. Δεμίρης απάντησε πως «έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες. A priori δεν εξαιρείται κανείς», ενώ απέφυγε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης στη συνέχεια επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει προμηθευτεί το σύστημα Predator, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΕΤΥΑΚ (η λεγόμενη μικρή ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ) δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά.

Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, φέρεται να διατύπωσε το αίτημα: «θέλουμε να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι 15.000 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου», ενώπιον της Επιτροπής, με στελέχη της πλειοψηφίας -κατά τις πληροφορίες- να σπεύδουν για να εκφράσουν ενστάσεις και διαφωνίες. Μάλιστα, πρότεινε να ελεγχθούν τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών. «Εγώ τα δίνω τα τηλεφωνά μου. Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούνται» φέρεται να είπε.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης πως για μια ακόμα φορά μια απόρρητη διαδικασία «κανιβαλίστηκε και διαστρεβλώθηκε».

Γ. Κατρούγκαλος: Επιβεβαιώθηκε πια ότι παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε προσχηματική την  κοινοβουλευτική διαδικασία διορισμού από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του νέου διοικητή της ΕΥΠ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Συνεχίστηκε και σήμερα, η προσπάθεια συγκάλυψης και υπεκφυγής από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα κόμματα είχαν ζητήσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τη διερεύνηση των πολύ πραγματικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του, πέραν από την προσχηματική κλήση σε ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, η κυβερνητική πλειοψηφία πέταξε για μια ακόμη φορά την «μπάλα στην εξέδρα».

Η Διάσκεψη των Προέδρων, είχε αποφασίσει να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, ακούσαμε σήμερα με έκπληξη ότι περιμένουμε τη ΝΔ να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να γίνει η συνεδρίαση αυτή.

Η ίδια η παρουσία του διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών αποτέλεσε έναν νέο εμπαιγμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι απλώς δεν επιχείρησε συναινέσεις για να διορθωθούν τα θεσμικά κενά αλλά με την ΠΝΠ της, πρώτα διόρισε τον διοικητή και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Δεν είναι, επομένως απορίας άξιο ότι όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση αυτή, ακόμα και κόμματα που παραδοσιακά ψηφίζουν «λευκό».

Τέλος, ακόμα και από αυτή την ίδια προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε να έρθουν στην Επιτροπή και οι φυσικοί αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ (εν. τον Π. Κοντολέωντα), ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και έμπιστός του (εν. τον Γρηγοριάδη) αλλά και θα επιμείνουμε, ώστε να φτάσει η έρευνα στον πυρήνα της υπόθεσης.

Δεν δικαιούται κανένας να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times που υπάρχει στην καρδία της Δημοκρατίας μας έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι «Κυριάκος Μητσοτάκης» Και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, απάντησε στο «εάν έχουν παρακολουθηθεί και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι» ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «η διαδικασία της συνεδρίασης έχει χαρακτηριστικά μυστικότητας, μένω σε αυτά που σας είπα, ότι ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά που ο μέσος Έλληνας – όχι απλώς εμείς στην Επιτροπή Θεσμών ξέραμε από πριν τη συνεδρίαση- για παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε»

Την ίδια ώρα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν ότι «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» και καλούν τον πρωθυπουργό «να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε».

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη. Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι “έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται”».

«Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα “δεν ήξερα” και “φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος” τελειώσανε», καταλήγουν οι πηγές.

Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών.

Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία”.

Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον ‘Αγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018.

Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Σχετικά