Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συναντηθεί με τον πατριάρχη Κύριλλο στο Καζακστάν

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συναντηθεί με τον πατριάρχη Κύριλλο στη σύνοδο των θρησκευτικών ηγετών, τον επόμενο μήνα στο Καζακστάν

Ο πάπας Φραγκίσκος θα παραστεί στη σύνοδο των θρησκευτικών ηγετών, τον επόμενο μήνα στο Καζακστάν, όμως δεν θα συναντηθεί με τον πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος στηρίζει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εκκλησίας.

Ο ποντίφικας θα βρίσκεται στη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου, για το 7ο Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον πατριάρχη Κύριλλο όταν θα επισκεφθεί το Καζακστάν.

Ο επίσκοπος Αντώνιος, ο «υπ’ αριθμόν 2» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε στο πρακτορείο ότι δεν τίθεται θέμα μιας συνάντησης των δύο θρησκευτικών ηγετών στο περιθώριο της συνόδου. «Μια συνάντηση πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός λόγω της σημασίας της», είπε ο επίσκοπος, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Φραγκίσκο στις αρχές Αυγούστου.

Ο πάπας και ο πατριάρχης Κύριλλος έχουν συναντηθεί μία φορά στο παρελθόν, στην Κούβα το 2016. Ενώ ο Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στηρίζει με ενθουσιασμό τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Φραγκίσκος κατηγόρησε τη Ρωσία τον Ιούνιο για «ένοπλη κατάκτηση, επεκτατισμό και ιμπεριαλισμό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Σχετικά