Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα – Προθεσμία αιτήσεων (2022 – 2023)

Η ΧΕΝ Ελλάδος υποστηρίζει το δικαίωμα της νέας γυναίκας στην εκπαίδευση – Τι παρέχει το πρόγραμμα – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Αναλυτικά η διαδικασία – Συχνές ερωτήσεις για το Πρόγραμμα Στέγασης «ΑΘΗΝΑ»

Η ΧΕΝ Ελλάδος ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Αθηνά» – δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Το πρόγραμμα αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη, ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 21 Ιουλίου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής και υλοποιείται στο ομώνυμο κτίριο της ΧΕΝ Ελλάδος στην Ηλιούπολη.

Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία του δικαιώματος πρόσβασής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίχως περιορισμούς που αντιμετωπίζουν εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.
Τι παρέχει το πρόγραμμα

Στις εξυπηρετούμενες

• Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα (δείτε σχετικό video).

Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους, με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

Tο Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία

Tο Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

• Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

Στους γονείς και τις οικογένειες

Τη γνώση ότι οι νεαρές αυτές γυναίκες αφενός βρίσκονται μέσα σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον αφετέρου ότι μπορούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίχως μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα 100 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».

Φιλοξενήθηκαν νέες γυναίκες από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Στερεά, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα.

Πρόκειται για φοιτήτριες από όλα σχεδόν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΚΠΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κλπ.)

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς στόχος είναι η στήριξη νέων γυναικών να διεκδικήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ελεύθερη επιλογή της σταδιοδρομίας τους.

Οι πληροφορίες για τη διαδικασία και το έντυπο αίτησης θα είναι διαθέσιμα από τις 18 Ιουλίου 2022.

Το Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά»

Το κτίριο «Αθηνά», μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών και φιλοξενεί εκτός από το ομώνυμο πρόγραμμα στέγασης, τις υπηρεσίες τις ΧΕΝ Ελλάδος, το υπό ψηφιοποίηση Ιστορικό Αρχείο της Οργάνωσης, αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις γυναίκες, τις νέες γυναίκες και την ευρύτερη κοινότητα.

Από τη δεκαετία του 1960 έως και τη ριζική ανακαίνισή του φιλοξένησε προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προγράμματα ενδυνάμωσης και ασφαλούς στέγασης εκατοντάδων Ελληνίδων και αλλοδαπών γυναικών που ανήκαν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ΧΕΝ και οι νέες γυναίκες

Στη ΧΕΝ οραματιζόμαστε έναν κόσμο συμπερίληψης, ασφάλειας, ισότητας, σεβασμού, προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις γυναίκες δίχως διακρίσεις.

Πιστεύουμε ότι οι νέες γυναίκες μπορούν να τον δημιουργήσουν, αρκεί να έχουν το χώρο και τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες ως φορείς θετικής αλλαγής.

Η δίχως περιορισμούς πρόσβαση τους στην εκπαίδευση κάθε βαθμίδας παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, μεταξύ άλλων, προς αυτή την κατεύθυνση.

Συχνές ερωτήσεις για το Πρόγραμμα Στέγασης «ΑΘΗΝΑ»

1. Ποιες αφορά;

Το πρόγραμμα δωρεάν στέγασης «Αθηνά» αφορά φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής.

2. Πού πραγματοποιείται;

Στο Πολυκέντρο Υπηρεσιών «Αθηνά» στην Ηλιούπολη. Το ομώνυμο κτίριο μετά τη ριζική ανακαίνισή του, η οποία δρομολογήθηκε το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί σήμερα ένα κτίριο διεθνών προδιαγραφών.

3. Τι παρέχει το πρόγραμμα;

3.1. Δωρεάν και ασφαλή διαμονή σε μονόκλινα studios. Κάθε studio διαθέτει τη βασική επίπλωση και αυτόνομο μπάνιο. Οι φιλοξενούμενες έχουν στη διάθεσή τους χώρους για μελέτη και τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους. Μπορούν να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή ζεστού φαγητού και των πλυντηρίων Το κτίριο φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

3.2. Ολιστική προσέγγιση των αναγκών τους ως νέες γυναίκες που πιθανόν αφήνουν για πρώτη φορά τον τόπο και την οικογένειά τους με τη στήριξη εξειδικευμένων στελεχών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης και με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΧΕΝ Ελλάδος:

• το Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία

• το Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

3.3. Ενδυνάμωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που τις αφορούν και τις ενδιαφέρουν

4. Είναι καινούριο το πρόγραμμα;

Όχι. Μέχρι σήμερα 100 περίπου φοιτήτριες είχαν ήδη τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσω του προγράμματος «Αθηνά».

5. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης;

Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

6. Πώς γίνεται η επιλογή;

Η επιλογή και ένταξη των εξυπηρετουμένων γίνεται από την Επιτροπή Ξενώνα μετά από συγκριτική εξέταση των αιτήσεων στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

7. Πόσα χρόνια μπορεί να μείνει η εξυπηρετούμενη;

Η ένταξη αφορά στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Η απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος λαμβάνεται τον Ιούνιο κάθε έτους από τη Διοικούσα Επιτροπή της ΧΕΝ Ελλάδος.

Κάθε εξυπηρετούμενη μπορεί να διαμείνει συνολικά έως 5 χρόνια.

8. Πού θα βρω την αίτηση; Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

Οι πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προθεσμίες θα είναι διαθέσιμα από τις 18 Ιουλίου 2022:

• Στα τοπικά Κέντρα της ΧΕΝ

• Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΧΕΝ Ελλάδος

9. Υπάρχει κανονισμός λειτουργίας;

Η λειτουργία του προγράμματος διέπεται από Εσωτερικό Κανονισμό. Αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εξυπηρετουμένων και διασφαλίζει τόσο την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου όσο και την ασφάλειά όσων διαμένουν και εργάζονται σε αυτό. Ο Κανονισμός αποστέλλεται στις εξυπηρετούμενες που έχουν επιλεγεί και η αποδοχή του είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης.

10. Υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο για την είσοδο στο κτίριο;

Όχι. Το κτίριο είναι ανοικτό και φυλάσσεται 24 ώρες επί 7 ημέρες την εβδομάδα.

11. Το κτίριο παραμένει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του έτους;

Η διαμονή για κάθε ακαδημαϊκό έτος ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Το κτίριο παραμένει ανοικτό με βάση το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, δηλαδή εκτός των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

12. Οι εξυπηρετούμενες σιτίζονται από το πρόγραμμα;

Δεν καλύπτεται η σίτισή τους από το πρόγραμμα – μπορούν, όμως, να κάνουν χρήση της πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας του κτιρίου για την παρασκευή φαγητού.

13. Τηρούνται μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό;

Ναι. Τα τηρούμενα μέτρα προστασίας θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών (Υπουργείο Υγείας, Παιδείας, ΕΟΔΥ κλπ.)

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω mail: xenthiva@yahoo.gr ή τηλεφωνικά: 6934617750.

Η προθεσμία των αιτήσεων είναι 5/9/2022.

Σχετικά