Συνελήφθη ο «εξορκιστής» της Θεσσαλονίκης

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησε το Σάββατο η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, για τους «εξορκισμούς» στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου αστυνομικοί του Α.Τ. Θέρμης μετέβησαν στο πρώην κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα», στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί λειτουργούσε χωρίς άδεια ο υποτιθέμενος χώρος λατρείας.Εντός του χώρου εντοπίστηκαν 25 πιστοί. 

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 24χρονο Δημήτρη Παναπακίδη, δεξί χέρι του επικεφαλής της αίρεσης, ο οποίος δήλωσε προσωρινά υπεύθυνος της εγκατάστασης. Λίγη αργότερα ο επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών» Χαράλαμπος Τσακωνίδης, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Α.Τ. Θέρμης και συνελήφθη επίσης.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου «Περί Θρησκευτικής Ελευθερίας». Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Συνελήφθησαν  μεσημβρινές ώρες σήμερα (27-08-2022) από αστυνομικούς του Α.Τ. Θέρμης δύο ημεδαποί ηλικίας 24 και 38 ετών, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα, εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 24χρονος, καθώς  ως προσωρινά υπεύθυνος, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για χώρο λατρείας, χωρίς ωστόσο να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου του σχετικού Νόμου.

Ακολούθως, προσήλθε στο Α.Τ. Θέρμης και συνελήφθη και ο 38χρονος, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Τελετές σε δημόσια θέα

Πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου, δύο Κυριακές, μια τον Ιούλιο και μια τον Αύγουστο, στήθηκε η υπαίθρια «εκκλησία» με καρέκλες και με μια μεγάλη οθόνη στην οποία παρουσιάζονταν βίντεο από άλλες τελετές.

Αρκετά άτομα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, συμμετείχαν στο τελετουργικό. Η εκδήλωση και τα όσα διαδραματίζονταν κατά τους εξορκισμούς παρουσιάζονταν στη μεγάλη oθόνη που είχε τοποθετηθεί. «Get out, get out» ακουγόταν να φωνάζει ένας εκ των διοργανωτών, μπροστά από μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της τελετής.

Οι τελετές έγιναν από την αυτοαπακαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών», η οποία είχε σκοπό να πραγματοποιήσει και άλλες τέσσερις τον Σεπτέμβριο.

Το ζήτημα με τις τελετές σε δημόσιο χώρο είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν οι κατοίκοι της περιοχής, οι οποίοι ενημέρωσαν με τη σειρά τους τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα παραχωρήσεων δημόσιων χώρων είχε ξεκαθαρίσει πως η η συγκεκριμένη «Εκκλησία» διενήργησε αυτές τις εκδηλώσεις, δίχως ο ίδιος να το γνωρίζει και δίχως να έχει δοθεί άδεια για την παραχώρηση του δημόσιου χώρου. «Το αίτημα ήρθε στο γραφείο μου, στις 10 Αυγούστου. Ακόμα και σήμερα άδεια δεν έχει δοθεί.», επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Ιερά Σύνοδος: Στόχος τους ο προσηλυτισμός

Θέσηγια το ζήτημα των υποτιθέμενων εξορκισμών πήρε και η διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία προειδοποίησε τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να αποφεύγουν τη συμμετοχή στις τελετές της «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφόρησε παράλληλα, και πάλι τους πιστούς, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν, ότι πρόκειται περί αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργανώσεως, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων.

Σχετικά