ΕΕ: Σκέψεις για διαχωρισμό της τιμής ρεύματος και φυσικού αερίου – Τα μέτρα κάθε χώρας

Συναγερμό σε όλη την Ευρώπη έχει σημάνει η ενεργειακή κρίση με την τιμή του φυσικού αερίου να καλπάζει και τις χώρες να αναζητούν λύσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Το φυσικό αέριο στη Γερμανία εκτοξεύτηκε στα 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για 5 έως και 10 δύσκολους χειμώνες.

Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι δεν σταματούν να λένε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναδιαμόρφωση της αγοράς ενέργειας διότι οι αυξανόμενοι λογαριασμοί τείνουν να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης.

Η βασική ιδέα που είναι πάνω στο τραπέζι είναι να διαχωριστεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα ρίξει τις τιμές του ρεύματος σε φυσιολογικά επίπεδα διότι τα τιμολόγια του ρεύματος δε θα εξαρτώνται από τη Μόσχα.

Μια άλλη ιδέα είναι να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι εάν δεν εξασφαλίσει η Ευρώπη φυσικό αέριο λόγω του πλαφόν, κοινώς δε μας πουλήσουν οι τρίτες χώρες, θα πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική λύση.

Εάν δεν βρεθεί μια εναλλακτική λύση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το σκληρό μέτρο της διακοπής του ρεύματος προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, που θα ξεκινήσει με τη βιομηχανία και στο τέλος θα φτάσει στα νοικοκυριά.

«Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε απόψε ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Τα μέτρα των ευρωπαϊκών χωρών

Και όλα αυτά την ώρα που πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν πάρει μια από αποφάσεις για προκειμένου να περιορίσουν την χρήση ενέργειας. Τον… χάρτη των μέτρων που έχουν ανακοινώσει οι ευρωπαϊκές χώρες αποτύπωσε το Bloomberg δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει το χειμώνα.

Γερμανία

Απαγορεύεται η θέρμανση ιδιωτικών πισινών

Διακοπή θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια

Μειώνεται η ελάχιστη θερμοκρασία γραφείου στους 19 βαθμούς Κελσίου

Απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού για κτίρια και μνημεία

Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

Γαλλία

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία μέχρι τον Οκτώβριο θα σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, ενώ οι χώροι λιανικής πώλησης θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30% και θα μειώσουν τη θερμοκρασία στους 17°C κατά τις ώρες αιχμής των αγορών, εφόσον υπάρχει σχετική κυβερνητική καθοδήγηση.

Όπως είπε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι θα ανοίγει τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες στα γραφεία πέφτουν κάτω από τους 19°C και δεν θα ψύχεται παρά μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26°C.

Ιταλία

Χαμηλότερες θερμοκρασίες και μείωση των ωρών θέρμανσης στα σπίτια και τα γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μειωθεί το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατά περισσότερο από 10%

Μείωση του φωτισμού των δημόσιων χώρων και των καταστημάτων τη νύχτα

Παράταση της διάρκειας ζωής των εργοστασίων άνθρακα για τη μείωση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Παύση λειτουργίας των εργοστασίων μπορεί να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, αλλά αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν ήδη τις δραστηριότητές τους λόγω της εκτίναξης του κόστους

Ισπανία

Περιορίζεται το κλιματιστικό στους 27°C στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Καθορισμός της θέρμανσης στους 19°C το χειμώνα, με εξαιρέσεις τα δωμάτια ξενοδοχείων, τις κουζίνες εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Απαγόρευση του φωτισμού των μνημείων και των βιτρινών των καταστημάτων τη νύχτα

Απαίτηση να είναι κλειστές οι πόρτες των καταστημάτων όταν είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης

Ελβετία

Η Ελβετία θα προτρέψει, αλλά δεν θα υποχρεώσει, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση της θερμοκρασίας θέρμανσης εσωτερικών χώρων.

Εάν η εθελοντική προσέγγιση δεν αποδώσει, η κυβέρνηση διεξάγει διαβουλεύσεις για υποχρεωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του:

εξαναγκασμού των βιομηχανικών μονάδων που καίνε αέριο να στραφούν σε πετρέλαιο και της μείωσης της προμήθειας για τον δημόσιο τομέα.

Προς το παρόν, πάντως, η Ελβετία δηλώνει ότι τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε έκτακτα μέτρα.

Φινλανδία

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μια εκστρατεία που προκαλεί τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, καθώς και τις εταιρείες και τους οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση, στοχεύοντας στο 75% των πολιτών της να συμμετάσχουν. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσημα τον Οκτώβριο και προτείνει:

Τη μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών

Αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και για τους αυτοκινητιστές οδήγηση με χαμηλότερες ταχύτητες

Τη λήψη μικρότερων ντους

Μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις ψηφιακές συσκευές

Σουηδία

Μόνωση σοφίτας και προσόψεων, με την κυβέρνηση να προσφέρει έκπτωση φόρου για το σχετικό κόστος εργασίας

Αλλαγή σε πιο αποδοτικές βρύσες νερού

Σφράγιση, ανακαίνιση ή αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών θυρών

Συμπλήρωση των συστημάτων θέρμανσης με αντλία θερμότητας

Δανία

Κάνουν στους πολίτες μια σειρά από συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν μεταξύ των οποίων είναι:

Κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Μείωση των καθημερινών ζεστών ντους σε πέντε λεπτά από 15 λεπτά, εξοικονομώντας σε ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 700 δολάρια ετησίως

Χρήση απλώστρας αντί στεγνωτηρίου ρούχων για εξοικονόμηση περίπου 350 δολαρίων ετησίως για τα νοικοκυριά

Λειτουργία των οικιακών συσκευών, όπως τα πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα για να επωφεληθούν από τις φθηνότερες, εκτός αιχμής τιμές ρεύματος

Ολλανδία

Η κυβέρνηση στη χώρα δεν εφαρμόζει μέτρα ειδικά για τον φετινό χειμώνα και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου δήλωσε ότι η χώρα θα έχει αρκετές προμήθειες για τον φετινό χειμώνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, η εκστρατεία “Save Energy Now!” ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποδοτικά, χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, εξαερισμό με λειτουργία ανάκτησης θερμότητας, ηλιακή θέρμανση νερού και καλύτερη μόνωση για στέγες, δάπεδα και παράθυρα

Αυστρία

Η χώρα δεσμεύτηκε να εξοικονομήσει κάποια έξοδα καθυστερώντας την έναρξη του χειμωνιάτικου φωτισμού για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται επίσης να μειώσουν τις προσφορές εκτοξεύοντας λιγότερο τεχνητό χιόνι και περιορίζοντας τις νυχτερινές λειτουργίες.

Η εθνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γεμίσει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ηπείρου στο 80% της χωρητικότητάς του.

Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Ιούνιο μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής χρήσης του δημόσιου τομέα κατά 10% στο εγγύς μέλλον και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι αρχές θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε οργανισμούς που εξοικονομούν ενέργεια και θα δημιουργήσουν επίσης ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Έλεγχο της θερμοκρασίας στα κτίρια

Κλείσιμο των φώτων και των υπολογιστών

Αλλαγές στο φωτισμό των δρόμων

Ιρλανδία

Μπορεί η Ιρλανδία να εξαιρείται από το στόχο της ΕΕ επειδή προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας αυτό το χειμώνα μέσω της εκστρατείας «Μειώστε τη χρήση σας».

πηγή: newsit.gr

Σχετικά